GATE 2301 1
ill fyller i år 50, något hon valt att visa i sin
aktuella show, Simply The Best. En sammanfattning över hennes liv och karriär- so far. Hon debuterade som vokalist redan vid 14 års ålder men sången kom långt innan. Det finns barn som inte kan gå utan måste springa. Jill ville i stället hela tiden tralla. Redan 13 år gammal var hon med i en talangtävling. Så vem är denna megastjärna och hur hinner hon med allt? J Jag har en telefonintervju med Jill Johnson en måndagsmorgon. Dagen innan har jag sett föreställningen, Simply The Best, på Cirkus i Stockholm. När hon ringer möts jag av en varm och genuin röst. Jag hänvisar direkt till gårdagen som var fantastisk. Åh, svarar hon, var du där då. Så kul den var så annorlunda. Jill syftar på mångfalden i publiken. Det brukar vanligtvis vara en äldre publik. Men när jag var där gick spannet från barn, unga tjejer, grabbgäng och givetvis hänförda äldre fans. Under föreställningen riktade hon sig vid ett tillfälle till just barnen. Samtidigt som hon gjorde klart att det var ok att gå ut och ta paus betonade Jill hur viktig kulturen är i alla åldrar. Det är något som hon kommer tillbaka till. Kulturen har som många andra segment blivit lidande, särskilt under pandemin. Hon var bara 4 år när hon började i kyrkans barnkör. När hon var 10 år slog Carola igenom med Främling. Och tre år efter det stod hon själv på scen i en talangtävling. Sedan var bollen i rullning. Förutom sången har Jill även rest i väg som fältartist till Bosnien 1997–1998 för 36 GATE REPORT Jill-Simply The Best I SÅNG, MAT OCH DRYCK TEXT JOSEPHINE EDELSKOG att underhålla de fredsbevarande styrkorna. Att hjälpa andra verkar hela tiden ha varit ett kall. Omsorg verkar ligga nära hjärtat. Hon såg det både som en viktig utbildning och ett uppvaknande. Jills stora genombrott musikaliskt blev 1998 då hon vann Melodifestivalen med låten Kärleken är. Hon slutade sedan internationellt på 10:e plats. Efter det kan man läsa flera meter av listor och skivor. Men fast att hon är så produktiv inom musiken hinner hon utveckla andra sidor. Enligt Jill hör musik, mat och vin ihop. Det resulterade i hennes första bok som är en hyllning till maten från amerikanska södern. Sedan kom kärleken till medelhavsmaten och Kreta in via hennes goda vän Maria Molin Ljunggren. Det ledde till ännu en bok, Jill & Marias Taverna, med matrecept från just Kreta. Kreta blev ett ställe där hon hittade ett lugn. I Grekland får allt ta sin tid, man lagar mat länge och tillsammans vilket mynnar ut i en lång måltid. Tiden spelar ingen roll. När hon dessutom fick frågan om att göra ett eget vin tvekade hon först. Det hade redan kommit så många kändisviner på marknaden, både bra och mindre bra. Jill vill alltid stå för det hon gör. Lösningen blev att gå en sommelierutbildning under pandemin. Efter det blev hon helt såld på vad doft och smak kan frambringa. Idag har hon fem viner som hon är megastolt över. FOTO RICKY TILLBLAD FOTO EMMA SVENSSON