Allergia 1
dina ben! Ät allsidig kost. Om du inte kan äta mj
ölkprodukter, ät andra födoämnen som innehåller mycket kalcium. Undvik att väga för lite. Undvik d-vitaminbrist, framför allt under det solfattiga vinterhalvåret. Rök inte. Drick måttligt med alkohol. Ta dig tid att motionera. Öva upp din balans. tillräckliga för de flesta, och det finns ingen vinst i att överdosera kalcium. En del kan bli förstoppade av kalktillskott, och jag har haft patienter som klarat hälsokostprodukter bättre än de traditionella kalktillskotten, berättar Ylva Pernow. INTE FÖR SENT. Det går att reparera en uppkommen benskörhet. – Det är absolut inte kört, säger Ylva Pernow. Det finns läkemedel som förbättrar bentätheten och skyddar mot frakturer. Men det är också viktigt att man, om man har risk för benskörhet, lever ett aktivt liv där man belastar skelettet, rör sig och tränar sin balans för att minska risken att falla. Och det är också viktigt att man behandlar grundsjukdomen bakom, för vi vet att också den kroniska inflammation som är en del av svår astma är skadlig för bentätheten, säger Ylva Pernow. Har man lungbesvär som gör det svårt att motionera och samtidigt inte dricker mjölk får man ju dessutom flera negativa faktorer som samverkar. Man får se till helheten och försöka minimera riskerna. Men det är också viktigt att inte skuldbelägga sig själv om man får de här problemen, säger Ylva Pernow. KOSTEN VIKTIG. Det mest effektiva mot benskörhet är att äta kalkrik mat. Om man dricker 1-2 glas mjölk om dagen kommer man upp i de cirka 800 miligram som kroppen behöver. Om du har födoämnesallergier kan du titta i tabellen för att välja vad du ska äta för att få i dig tillräckligt med kalcium. Rekommenderat dagligt intag för män och kvinnor i vuxen ålder är cirka 800 mg. n Källor: Livsmedelsverket, Läkemedelsverket, osteoporosdoktor.se, Riksföreningen osteoporetiker. Faktagranskning: Ylva Pernow, Karolinska universitetssjukhuset. Livsmedel broccoli mjölk (3 % fett) svarta vinbär vitkål nässlor fryst spenat sojabönor (kokta) sardiner havremjölk (berikad) räkor pumpafrön solrosfrön torkade fikon kakao ägg kalcium /100 g 62 mg 120 mg 70 mg 40 mg 490 mg 170 mg kikärtor (konserverade) 68 mg apelsin 41 mg 73 mg 191 mg 120 mg 63 mg 43 mg 116 mg 144 mg 105 mg 52 mg 11