Allergia 1
RECEPT KT ärGODIS! 1. Skölj, rensa och kärna ur f
rukt och bär. Koka upp bären i en kastrull och pressa purén genom en sil för att få bort kärnor, som ibland kan ge en besk smak. 2. Kör frukt- eller bärpurén jämn i en mixer, stavmixer går också bra att använda. 3. Häll tillbaka purén i kastrullen och tillsätt lime- eller citronsaft om sötma behöver brytas med lite syra. Förstärk sötman med honung eller socker. Låt sjuda utan lock i cirka 5 minuter. 4. Bred ut purén på en långpanna täckt med plastfolie eller silikonmatta. Kör i ugn på 50 grader i 6-8 timmar tills ytan slutar klibba. Håll koll på fruktlädret under torkningsprocessen. 5. Låt fruktlädret svalna och skär i remsor som rullas ihop. Förvara mörkt och svalt, gärna i en burk med lite bakplåtspapper i. PROVA DIG FRAM I princip kan alla sorts frukter och bär användas. Tänk på att sötma och syra skiftar från gång till gång och efter säsong. Smaka av purén och tillsätt honung eller citronsaft för rätt balans. Ofta är frysta bär billigare och rekommenderas därför till fruktläder. Jordgubbar, hallon, blåbär, björnbär, persikor, aprikoser, mango och äpplen passar alla utmärkt. Du kan också använda tomater och sedan klippa ner tomatläder i olika maträtter. Används på samma sätt som soltorkade tomater. Pröva egna kryddor och smaksättningar som lime till jordgubbar eller malen kanel till äppelpurén eller låt fruktlädret vara helt okryddat. 17 Här har vi använt mango och de röda godisremmarna är gjorda av jordgubbar.