Buffé 1
Buffé ALLA TALAR OM TALLDUNGEN Följ med till Öster
lens godaste matdestination och inspireras av höjdpunkte
Buffé BÄTTRE ÄN BULLAR! Ta kanelbullens dag till n
ästa nivå med allt från mjuk kaka med frosting till havr
Buffé 6 PASTARÄTTER ATT ÄLSKA Enkla pastarätter är
de bästa vardagshjältarna! Vi bjuder på snabba, prisvär
Buffé FYLL PÅ MED ENERGI Tipsen och knepen att ta
till när du behöver fylla på med god energi snabbt!
Buffé ICAs EGNA SIDOR Läs om Rosa Bandet och kallp
ressad juice på säsongens äpplen från Herrljunga.
ICAs EGNA SIDOR N MOSTAFA MUSSE HERAVI BOR: Borås
GÖR: Juicemästare och musteriansvarig på Herrljunga Cider FAVORITÄPPLE: Pink Lady och Aroma JOHAN BRANMARK BOR: Alingsås GÖR: Vd för Herrljunga Cider FAVORITÄPPLE: Gravensteiner en juice utöver det vanliga Väl kyld, läskande och smakrik. Få saker är så gott som en riktigt bra äppeljuice! Men vad är hemligheten bakom den perfekta juicen? Vi fick en pratstund med Herrljunga Musteris vd Johan Branmark och juicemästaren Mostafa Heravi. PÅ HERRLJUNGA MUSTERI har det pressats frukt sedan 50-talet. År 2017 återinvigdes musteriet i nyrenoverade lokaler med nya, moderna maskiner. Här finns massor av expertis, erfarenhet och kunskap kring mustens hantverk och varje vecka förvandlas cirka 50 ton frukt till kallpressad juice. Det vill säga att den pressas utan värme och oxidering vilket bättre bevarar den goda smaken, antioxidanter och vitaminer. Och – här görs ICAs senaste nyhet i juicehyllan: ICA Selection Svensk kallpressad äppeljuice. På vilket sätt är er produktion unik? Johan: Vi är unika med att kunna pressa och hantera en större bredd av olika frukter och grönsaker hantverksmässigt, men med hjälp av väl anpassade maskiner. Vår ICA Selection äppeljuice är svensktillverkad, något som är ovanligt då många producenter idag pressar sin juice utanför Sverige. Vad använder ni för äpplen i juicen? Mostafa: Färsk frukt är en vetenskap i sig: olika äppelsorter, mognadsgrad, sötma och syrlighet är faktorer som alla påverkar slutprodukten. Våra äpplen kommer från odlare inom odlarföreningen Äppelriket och är odlade enligt Svenskt Sigill. Frukten vi köper in är så kallad industrifrukt, det vill säga frukt som inte håller måttet som bordsfrukt till utseendet, men där smak och karaktär är samma. Varje pressningstillfälle är unikt med sin egen smak och karaktär. Köper man musten regelbundet kommer man uppleva många olika smak- och färgnyanser på musten, precis som det ska vara! Vilka är fördelarna med svenskproducerad juice? Johan: Den tar vara på svensk industrifrukt, har kortare fraktsträckor, minskar matsvinnet tack vare närheten till kunderna och gynnar den svenska livsmedelsindustrin. 37 BUFFÉ #08/2022 På ICA är vi stolta över vårt samarbete med lantbrukare och matproducenter i hela landet. När du väljer svenskoch lokalproducerad mat hjälper du till att skapa förutsättningar för en god morgondag. R I C A s E A G S I D O