Buffé 1
SMAK äpple TIPS – Blanda ner rivet äpple i våffel
- eller pannkakssmeten för extra sötma. – Byt ut gurkan i tzatzikin mot rivet äpple för en ny och god twist. – Rosta skivat äpple tillsammans med rotfrukter i ugn. – Torka skivade äpplen i ugnen i ca 80 °C i 3–5 timmar. Öppna ugnsluckan då och då för att släppa ut fukt. Passar perfekt som snacks eller att tillsätta i müsli. Mörkt, svalt och luftigt, 2–5 °C FÖRVARA RÄTT ALLT DU BEHÖVER VETA DE TIDIGASTE ÄPPELODLINGARNA uppstod i Persien, nuvarande Iran. I Sverige anlade munkar klosterträdgårdar med de första äppelodlingarna på 1100-talet. Idag finns det över 1 000 olika äppelsorter med varierande smak och utseende som ofta delas upp i sommaräpplen, höstäpplen och vinteräpplen. Sommaräpplen bör ätas direkt från trädet, medan de andra två skördas trädmogna och lagras fram till försäljning. I Sverige blommar äppelträdet med vita och rosa blommor i maj och juni. Skördetiden påbörjas i slutet av sommaren och håller igång hela hösten, men svenska äpplen finns tillgängliga i butik året om. Äpplen äts färska men används också till bland annat mos, inläggningar, desserter och bakverk samt i matlagning. ÄPPLETS DAG Infaller årligen den 25 september och infördes 2016 för att öka intresset och kunskapen om svenska äpplen samt skötseln av fruktträd. RECEPT TARTE TATIN 6–8 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 7 små äpplen, gärna Gravenstein eller Aroma Rädda dina trädgårdsäpplen! Med Klara, färdiga, plocka, ett samarbete mellan ICA Stiftelsen, Rscued och Städa Sverige kan du rädda dina överblivna trädgårdsäpplen. Anmäl din trädgård i Rscued-appen och låt en lokal idrottsförening komma och plocka dina äpplen. Äpplena förvandlas till must som sedan finns till försäljning hos din ICA-handlare. 2 dl strösocker 50 g smör 2 msk calvados eller äppeljuice 1 rulle kyld smördeg 250 g vaniljglass eller vispad grädde till servering GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 175 ˚C. Skala, halvera och kärna ur äpplena. Skär i klyftor. Smält sockret så att det blir ljusbrunt i en ugnstålig stekpanna, ca 24 cm i diameter. 2. Tillsätt smör och låt koka ihop. Lägg i äppelklyftorna och låt koka på svag värme ca 10 minuter. Tillsätt calvadosen och låt koka ytterligare någon minut. 3. Ta från värmen och lägg smördegen på äpplena. Vik in överflödig deg och nagga deglocket. Ställ in i mitten av ugnen 20–30 minuter eller tills den är gyllene. Ta ut och låt svalna ca 5 minuter. Vänd försiktigt upp kakan på en tallrik. 4. Servera med vaniljglass eller grädde. SMAKKOMPISAR KANEL NÖTTER VÄLJ SVENSKT Nu finns det gott om goda svenska äppelsorter! KÅL LAGRAD OST NU ÄR DET högsäsong för svenska äpplen! Förkovra dig i den saftiga frukten här. 9 BUFFÉ #08/2022
Buffé ALLA TALAR OM TALLDUNGEN Följ med till Öster
lens godaste matdestination och inspireras av höjdpunkte
Buffé BÄTTRE ÄN BULLAR! Ta kanelbullens dag till n
ästa nivå med allt från mjuk kaka med frosting till havr
Buffé 6 PASTARÄTTER ATT ÄLSKA Enkla pastarätter är
de bästa vardagshjältarna! Vi bjuder på snabba, prisvär
Buffé FYLL PÅ MED ENERGI Tipsen och knepen att ta
till när du behöver fylla på med god energi snabbt!
Buffé ICAs EGNA SIDOR Läs om Rosa Bandet och kallp
ressad juice på säsongens äpplen från Herrljunga.