Nöjesnytt Jönköping 1
NOTISER PESCADORES P HÅRDESIGN BY ANNA FIRAR 5 ÅR
A tt följa mode och trender är viktigt för Hårdesign by Anna. Det gäller att hänga med i svängarna för att hålla koll på det senaste menar Anna, som har jobbat som frisör i branschen i många år. Salongen erbjuder allt inom hårvård för både dam, herr och barn. Förutom klippningar och färgningar finns huvudmassage, bryn och fransfärgning, bal och bruduppsättningar med mera. De jobbar även med hårförlängningar och märket Hairtalk, som enligt Anna är det bästa på marknaden. Det har hög kvalité på håret och de tunnaste klisterfästena på marknaden. Det används ofta för att göra håret tjockare och det sliter inte så mycket. Något som också ökar är att tvätta och föna eller göra en ”quick fix” styling, då kunden kommer tvättad och vi stylar håret. För att ha koll på det senaste så gäller det att följa med på nätet, eftersom många kunder idag är flitiga på uppdateringar. Kunderna är numera också mer ombytliga, det är lättare att byta frisyr och förnya sig. Salongen går ofta på visningar för att få inspiration och nyligen var de i Stockholm för en show med bland annat Guy Tang, en kändisfrisör som är stor inom sociala medier och stjärnfrisören Antonio Axu. För att själva vara säkra på att de är uppdaterade, deltar de i olika kurser och håller även interna utbildningar. Nu senast var det inom herrtekniker och skäggklippning. I år firar de 5 år som salong och det blir ett firande som pågår under 2 veckor, vecka 18 samt 19. Då blir det bland annat 20 % rabatt på hårvårdsprodukter, tävlingar och utlottning av produkt samtidigt som det bjuds på dryck och snacks. Annars är det snart säsong för baler och bröllop, vilket gör att det blir hårt tryck på salongen. Det är väldigt populärt att komma ner från exempelvis Stockholm för att ha sitt bröllop på någon gård här nere, berättar Anna. Själv har hon också examineringar ute på skolor att fixa nu i maj/juni. En av nyheterna i deras produktsortiment är Root touch up, som är en smidig spray för att dölja grå utväxt. Det som är så bra och skiljer från andra märken är att det är väldigt hög kvalité och finns i 6 olika färger. Detta är en produkt som tjejerna på Hårdesign by Anna tror starkt på. Trender inom hår just nu är enligt salongen Pixi kort, de långa lobbarna, långt à la 70-tal, ombre hänger kvar som trend och likaså pastellfärger, även om naturliga Balayageslingor är stort. Hos män gäller fortfarande mycket klassiskt med benor och längre överhår. Razorcut och Skinfade är också en trend vi ser mer av. De ser att det är mer vanligt att män vill vara välklippta och att de lägger mer tid på sitt hår och använder mer produkter. Även barn har blivit mer medvetna och vet vad de vill ha. Hos Hårdesign by Anna får man inte bara klippning, färgning och håruppsättningar med hög kvalité, de serverar också alltid hembakta kakor och i salongen finns en konstutställning. Där man kan njuta av konst som är till salu, oftast från okända och lokala konstnärer. ■ TEXT & FOTO: ANNA NILSSON escadores är Jönköpings enda renodlade fisk och skaldjursresturang och blev snabbt populär med sin Fish & Chips, inklusive den berömda aiolin som folk vallfärdar dit för. Deras koncept är enkelt, det ska vara en familjär krog med bra råvaror och bra kvalité. Det hela började med att Hans Haglund och hans son Viktor ville göra något tillsammans. Hans är fiskerikonsult och har tidigare jobbat med fiskefrågor på olika sätt samtidigt som familjen har en lång tradition av fiske bakom sig. Att det blev just fisk och skaldjur som de fokuserade på var alltså inte så konstigt. De började med att sälja kräftor och när de fick lokalen nere på Tändsticksområdet så var tanken mer att ha det som en fiskbod, dit folk kunde komma för att handla. Viktor som har bakgrund som kock provade att ställa fram några bord för att kunna ha servering och det hela blev snabbt en succé. För cirka ett år sedan fick de flytta till en större lokal och det blev stort fokus på restaurangen, som nu även drivs ihop med Hans döttrar Michaela och Magdalena. Att det blev en hit tror de beror på att, förutom deras känsla för fisk och skaldjur, de fyllde en lucka i Jönköping. Det fanns inte direkt någon som hade den här nischen. Förutom god mat satsar de också på bra viner och öl. De har till exempel tagit in den tjeckiska Pilsner Urquell, som är en ofiltrerad färsköl och de har även besökt Italien för att kunna hitta riktigt bra rödviner. Hans poängterar att det är viktigt att bygga bra relationer med sina agenter och leverantörer, för att kunna hitta det där lilla extra att erbjuda till gästerna. Familjen berättar att de är nöjda med restaurangens läge på Tändsticksområdet, att det passar deras verksamhet mycket bra. Inredningen har den här lilla ”ruffa” stilen med träbord och fisknät på väggarna, allt för att skapa rätt känsla. De är också noga med att alla ska få ett bra bemötande och att gästerna inte ska behöva vänta allt för länge på maten efter sin beställning, samtidigt som de kan lita på att det är bra kvalité och att de blir mätta. Att deras Fish & Chips skulle bli så populärt var ingen som räknade med när Hans fru föreslog denna rätt till menyn. Nu har de haft både besökare från England, som påstår att detta är den godaste de provat, och från Stockholm som säger att inte har något liknande alls där uppe. Att maten är så pass bra kan bero på deras tränade öga och näsa för fisk och skaldjur och deras duktiga kockar, menar Hans. Framtiden ser ljus ut, speciellt nu när bästa säsongen väntar. Deras uteservering kommer igång, deras after work fortsätter att vara populära, nyheten med Champagneprovning med inhyrd sommelier har tagit fart och Viktors uppträdande med gitarrspelande och sång är uppskattade. Hans och Viktor avslutar med att berätta att även om de inte har kött på menyn så är det inget problem om man exempelvis är ett större gäng som gärna vill besöka Pescadores och om någon i gänget inte tål fisk och skaldjur. Det går alltid att lösa! ■ TEXT & FOTO: ANNA NILSSON