Månadens skörd maj 1
Insidan FÖR GLADA MAGAR OCH STARKA KROPPAR Våga g
rilla grönt ”Ska vi grilla ikväll?” är en fras som ofta startar samtalet om kvällens middag i sommartid. Det är lätt att kött oftast får täcka kolbädden. Men låt oss vända på steken och grilla purjolök, squash eller broccoli! Sedan kan lite kött, fågel eller fisk få agera biroll. Det kan kännas som en skrämmande tanke att låta det gröna ta större plats på grillbädden, antingen helt eller delvis. Och många ställer sig nog frågan om man verkligen blir mätt eller om man får i sig den näring som behövs. Men mätt blir man. Grönsaker, särskilt de med mycket tuggmotstånd, som paprika, lök, broccoli och kål är ofta fiberrika och ger en mer bestående mättnad. Vattnet, som finns i grönsaker och rotfrukter, skapar dessutom en stor volym som mättar bra. Det är ett av skälen till att potatis är så mättande. Näring då? Äter man helgrönt ibland behöver man oftast inte ens fundera på det. Kött – en fantastisk källa till många näringsämnen, däribland lättillgängligt järn. Men järn finns även i baljväxter! Så vad sägs om grön ärtröra eller hummus till de grillade grönsakerna? Och till det en fräsch sallad med C-vitaminrika godsaker som jordgubbar eller paprika. Fisken, särskilt fet, bidrar med det hälsosamma fettet omega 3-fett. De flesta behöver äta mer hälsosamt fett då det kan bidra till bättre hjärt- och kärlhälsa. Fett av god kvalitet finns rikligt i i det gröna skafferiet; avokado, nötter, frön (gott att strö över sallad) och oljor. Slutligen, proteinet – något som många, oftast helt obefogat, är rädda att få i sig för lite av. Men där är linser, bönor, ärtor och kikärtor räddarna. Kanske blir det grillade linsbiffar ikväll? PAULA FRÖSELL DIETIST & FÖRFATTARE Legitimerad dietist med särskilt intresse för sjukdomsprevention och livsstilsfrågor. Älskar att laga mat, springa fort, lyfta tungt och umgås med familjen. a Sommarkyckling med primörer och grillad citron finns på ica.se/recept EN SMAK AV FÖRSOMMAR Sparris är en av försommarens lyxiga primörer. Den är fullproppad med C-vitamin, som också är en värmekänslig vitamin, men minskar du både kokvatten och koktid bevaras den bättre! Primören är också rik på folat som bidrar till att minska trötthet. Perfekt om vårens bestyr svämmar över och längtan efter semester är stor. Använd den så här: GRILLAD med riven parmesan över som tillbehör till fisk. RÅHYVLAD i en potatissallad. STEKT i pastarätter. MÅNADENS SKÖRD 04/2023 17 S o m m a r p å e tt ! t f