Månadens skörd maj 1
UTBLICK Små bin med stora jobb Strax utanför Höör
kan man höra bin surra för fullt. Här på Lillgårdens Bi och Trädgård hittar vi biodlaren Anna Hansson, som tar oss med på en rundtur bland hennes luftburna kollegor som varje år producerar flera ton välsmakande honung. TEXT: ISABELLA JARL V åra surrande vänner utför ett livsviktigt jobb genom att pollinera odlingar och trädgårdar. Utan dem skulle vi få nöja oss med en skral diet. Visste du till exempel att de besöker runt sex miljoner blommor för att få ihop nektar till ett kilo honung? En flygsträcka som kan uppskattas till fyra varv runt jorden. Anna Hansson var till stor hjälp när Månadens skörd ville veta mer om dessa viktiga pollinatörer som på ett ovärderligt sätt bidrar till att vi har mat på tallriken. Tre fjärdedelar av all vår mat har nämligen kommit till tack vare deras pollineringsarbete. Hur ser livet ut för dig och bina i början av säsongen? – Jag startar upp så smått tidigt på våren när temperaturen börjar bli mer behaglig. Det första jag gör är att kolla till kuporna och ser så att mina bin har mat och är friska. När vi börjar få varma dagar, i april, börjar de visa sig ute och börjar flyga omkring. De letar efter sälgen som är årets första nektarkälla och mycket viktig för att starta upp samhället, så drottningen kommer i gång med sin äggläggning. Samhället överlever vintern och kommer i gång på våren och det kläcks nya bin och samhället växer sig starkt. 18 Hur kommer det sig att honung skiljer sig i smak? – Olika platser ger olika smak på honungen. Mina 120 bikupor är placerade på flera olika platser här omkring, i trädgården, skogen, på åkrar och ängar. Vi har bland annat lindhonung som vi får när bina samlat nektar från lindträdets blommor. Den har en ljus färg med en lätt smak av mint. Medan skogshonungen ger en mörkare nyans eftersom bina hämtat honungsdagg från träden varma sommardagar. Vi får också en vårhonung med en härlig blommig smak där bina hämtat nektar från raps, maskros, frukt04/2023 MÅNADENS SKÖRD