Månadens skörd maj 1
RÄTT PÅ RÅVARAN Cool as a cucumber Även om den be
står till 96 procent vatten har den med sin unika smak, krispiga konsistens och gröna skimmer en stor plats i våra hem. Den är en av vår mest folkkära grönsak och äntligen finns den svenska gurkan på butikshyllan igen. TEXT: JONNA BERGHÄLL FOTO: SIMON HELLSTEN D et sägs att gurkan härstammar från Indien och att den kom till Sverige i slutet av 1500-talet. Och även om den pryder vardagssalladen året runt, är det från april till augusti den svenska slanggurkan har sin primetime. Med sitt mörka skal och sitt ljusa, grönvita inre växer sig slanggurkan runt 20 till 30 centimeter lång. I första hand är den en klängväxt, och det är när den får klättra, den trivs som bäst. Har den mot förmodan ingenting att växa mot, kryper den utefter marken. För att den gröna grödan inte ska få köldskador mår den som bäst i en temperatur mellan 8 och 14 grader, och den får gärna behålla kvar sitt hölje av plast när den får följa med hem. Hur smakar gurkan då? Ja, den smakar gurka. Uppfriskande, mild och fräsch är nog de ord som gör smaken rättvis. Däremot har vi lite mer att komma med när det kommer till användningsområdet. Visst är den god på ostmackan, eller som pressgurka till köttbullar och ett måste till fredagstacon. Den kan med fördel hackas, tärnas, rivas, bli till stavar eller skivas till tunna fina skivor. Men har du provat den smashad? Inte? Då har vi receptet för dig på nästa sida. Där får gurkan försiktigt bankas ut med en kastrull och mysa med sina smakkompisar ingefära och lime. Gurksalladen kan sedan serveras till något MÅNADENS SKÖRD 04/2023 asiatiskt, förslagsvis en kall glasnudelsallad med panerad tofu, koriander och hackade jordnötter. Vill du uppdatera lunchsalladen kan du hyvla gurkan i längder, strimla selleri och blanda med kidneybönor, olivolja, vinäger, timjan, salt och chiliflakes. Lägg det på en tallrik och smula över fetaost. Söker du efter en sås tycker vi du ska testa den persiska yoghurtsåsen mast o khiar. Där gurka, yoghurt, dill och mynta toppas med knapriga valnötter och sötsyrligt granatäpple. Underbart god till fisk, grillad kyckling eller att servera som en dipp. När finsmakaren i dig dyker fram och ostronen ska öppnas, är det du som toppar dem med grovriven gurka som blandats med olivolja och några stänk tabasco. Vi skulle vilja påstå att denna populära grönsak finns i var och vartannat hushåll i landet, och förhoppningsvis har du nu fått inspiration till att testa den i ett annat format och med andra smaker. Och samtidigt upptäcka att det finns ingen som är så cool, frisk och krispig som den svenska gurkan. SÄSONG Den svenska slanggurkan finns i butik mellan april och augusti. TILLAGNING Äts som den är, eller skär centimetertjocka skivor som får toppas med vispad smetana och honung. PASSAR MED Dill, fänkål, tomat, rädisa, kapris, fisk, kyckling, chili, getost, dragon och vitlök. FÖRVARING Känslig mot kyla då den kan få köldskador. Trivs bäst mellan 8 och 14 grader. 23 Tre recept med gurka hittar du på nästa uppslag! •