Månadens skörd maj 1
Berätta allt om den smashade gurkan! – Förutom at
t det just nu är en väldigt LEIF GRÖNLUND MATKREATÖR, ICA-KÖKET TRISS I GURKA! Smashad gurka med lime och ingefära PORTIONER: 4 | CA 9:-/PORTION | TID: UNDER 15 MINUTER ENKEL 1 msk färsk, riven ingefära 1 gurka 1 lime, finrivet skal och 1 msk saft 2 tsk flytande honung 2 msk japansk soja 2 krm chiliflakes 1. Skala och riv ingefäran fint på ett rivjärn. 2. Banka gurkan med botten på en kastrull. Klyv gurkan på längden och skär i 2–3 cm stora bitar. 3. Tvätta limen. Riv det yttersta av skalet och pressa ur 1 msk saft. 4. Blanda gurka, ingefära, limeskal, limesaft, honung, soja och chiliflakes. 5. Lägg upp gurkan på ett fat och servera. trendig rätt är det ett väldigt kul tillagningssätt. Bästa och enklaste sättet att smasha gurkan är genom att använda en kastrull, men man får inte slå för hårt. Det ska finnas både krispighet och tuggmotstånd kvar. Även om man tänker att gurkan inte smakar så mycket, har den en smak vi alla känner igen och bryter av fint med ingefäran och limen. Den går att äta för sig själv eller till vilken asiatisk rätt som helst. Vad serverar du till gurkoch myntadressingen? – Här tog jag inspiration av Grekland. Och jag skulle ha den till en grekisk sallad med fetaost, rödlök och oliver, så blir dressingen en uppdaterad och modern touch till den. Annars funkar den utmärkt att förgylla vanliga middagssalladen, till grillad kyckling eller som en god bröddipp! Den är smidig att ta med sig på sommarens matutflykter! Dillpicklade gurkstavar känns som en svensk klassiker? – Absolut! Det här är en förlängning på pressgurkan med klassiska svenska smaker. Den går utmärkt att servera till en rätt med fisk, som till exempel inkokt lax. Här är det också den stora svenska gurkan som gör sig bäst i det här receptet. Och precis som tomat och basilika är en klassisk smakkombination är gurka och dill det också. Gurk- och myntadressing MÄNGD: CA 2 DL | CA 12:-/PORTION | TID: UNDER 15 MINUTER ENKEL ½ gurka 1 kruka mynta 1 dl grekisk youghurt, 10 % salt och svartpeppar 1. Dela gurkan på längden och ta bort kärnorna. Skär gurkan i tärningar. 2. Plocka myntabladen. 3. Mixa gurka, mynta och yoghurt till en grov dressing. Smaka av med salt och peppar. 4. Servera som salladsdressing. Dillpicklade gurkstavar med pepparrot PORTIONER: 4 | CA 12:-/PORTION | TID: ÖVER 60 MINUTER MEDEL ½ dl ättiksprit, 12 % 1 dl strösocker 1 ½ dl vatten 2 krm salt 2 tsk torkade dillfrön 1 gurka 2 msk färsk riven pepparrot ½ kruka dill 1. Blanda ättika, socker, vatten och salt i en bunke tills sockret löst sig. 2. Mortla dillfröna och rör ner i ättikslagen. 3. Dela gurkan på längden och ta bort kärnorna. Skär gurkan i cirka 5 cm långa stavar. Servera dressingen till en grekisk sallad med fetaost, rödlök och oliver. 4. Lägg gurkan i lagen i minst 8 timmar i kylen. 5. Ta upp gurkan ur lagen och lägg på ett fat. Skala och riv pepparroten fint på ett rivjärn. 6. Toppa gurkan med riven pepparrot och dillvippor. 24 04/2023 MÅNADENS SKÖRD cirka cirka cirka 100 gram grönsaker per portion 200 gram grönsaker per 2 dl 100 gram grönsaker per portion