Månadens skörd maj 1
MATINSPIRATÖREN Malaysisk mat är en kulinarisk re
sa genom hela Asiens kök. NYONYA NOORA tyckte att skåneborna skulle få lära känna den malaysiska matkonsten och öppnade därför sin restaurang Cocos Hut. Hon tar oss gärna med in i den kryddiga matkulturen som bjuder på en stor variation av sötma, syra och hetta. MATRÄTTER Traditionella Rendang Het currygryta med citrongräs och kokosmjölk. Nasi Goreng Stekt ris med grönsaker, chili och flera andra kryddor. Satay Grillad kyckling på spett som tillagas med kryddig jordnötssås. Hur ser din relation ut till det malaysiska köket? – Det är den mat som jag ätit sedan jag var liten. Jag är uppvuxen på Malaysia och maten har en väldigt central plats i livet. Mina föräldrar och flera andra släktingar har under hela min uppväxt haft ett flertal restauranger. Mycket tid tillbringades mellan puttrande grytor och kokande kärl. Maten är en stor del av min bakgrund och det var därför ganska givet att jag skulle jobba med mat i någon form. Vad utmärker maten från Malaysia? – Malaysia är ett multikulturellt land vars befolkning till stora delar består av malajer, kineser och indier som lever sida vid sida. Det har bidragit till en variation av kryddor, tillagningssätt och smakkombinationer. Det malaysiska köket består av massor av spännande och välkryddade rätter. Det långkorniga riset står alltid i centrum i rätterna tätt följt av nudlarna. Här samsas grönsaker, kokosnötter, chili och nejlikor tillsammans med fisk, kött och tofu. Resultatet blir väldoftande rätter med mycket hetta och syra. På ica.se/recept hittar du kyckling satay med en jordnötssås, som med fördel kan serveras både varm eller kall. Vad är bra att tänka på om man vill laga malaysisk mat? – Kryddor och kryddpastan sambal! Om man vill blanda sin egen sambal kan man med fördel blanda chili, ingefära, vitlök med salt, räkpasta och vatten. På restaurangen har vi ett flertal olika varianter som vi använder i de olika rätterna. Sambal passar perfekt att använda i grytor, stekta risrätter och i woken. Och sist, men absolut inte minst, så behövs riset i den malaysiska matlagningen. Vi använder oss mestadels av jasminris eftersom det är klibbigt och har en karaktäristisk smak. 30 Vår snabblagade variant av Nasi Goreng med grönsaker och skinka hittar du på ica.se/recept. Fem vanliga smaksättare i det malaysiska köket är: kanel, citrongräs, kardemumma, anis och kryddnejlika. 04/2023 MÅNADENS SKÖRD