Månadens skörd maj 1
Inspireras AV REDAKTIONENS REKOMMENDATIONER OCH T
IPS Grazie bellaverde! Visste du att bellaverde är italienska och betyder ”vacker grön”? Men kanske är du mer van vid att höra sparrisbroccoli. Den långsmala broccolin är sötare i smaken och du äter både stam och bukett! Massera in dem i lite olja, citronsaft och flingsalt för att sedan grillas en kort stund! SANGRIA MED RABARBER För 6 portioner: Börja med att göra en rabarbersockerlag. Ansa och skiva 250 g rabarber och dela 1 vaniljstång längs med och skrapa ur fröna. Lägg ner rabarber, vaniljstång, frön, 1 ½ dl socker och 2 dl vatten i en kastrull. Koka upp och låt koka 5–10 minuter. Sila det genom en finmaskig sil, låt svalna och ställ in i kylen. Till servering: hyvla 1 rabarberstjälk, skiva 1 citron och 5 dl jordgubbar. Lägg det sedan i en kanna med is och häll på rabarbersockerlagen, 1 flaska alkoholfritt rosévin och 5 dl fruktsoda. Servera och njut! Färskpotatis ska tillagas med samma precision som andra primörer. STEFAN EKENGREN, KOCK Läs mer om potatisen på sida 11–13. Lokalt sortiment Ifrå: Bôgda På ICA Kvantum i Tidaholm har man twistat till namnet på ICAs koncept Härifrån: Sverige som berättar om det lokala sortimentet. Färskvaruchefen Oliwer Josefsson ville skapa något eget och döpte därför om kommunikationen i butiken till Ifrå: Bôgda. Vad betyder ordet bôgda? – Ordet bôgda är dialektalt för bygden och uttalas böggda. Från början stod det lokalodlat på våra skyltar, men vi kom på Ifrå: Bôgda som var klockrent! Det är ett roligt sätt att hylla vårt lokalodlade sortiment från våra lantbrukare, grönsaksodlare och andra producenter som levererar varor till butiken. Varför är det viktigt att erbjuda ett lokalproducerat sortiment? – Här på Västgötaslätten känner vi i stort sett alla någon som är bonde eller bedriver någon annan typ av lantbruk. Då har vi chansen att knyta nya kontakter och därmed bredda vårt utbud genom att satsa på små aktörer. Idag nischar många producenter in sig på en råvara och när vi får in en lite mindre mängd av en råvara blir den mer åtråvärd. Alla varor som är möjligt att ha svenskt eller lokalt i vårt sortiment har vi. Jag vill tro att det skapar en stark tilltro för butiken. Idag vill både vi och våra kunder veta mer om var till exempel vårt kött eller våra grönsaker kommer ifrån. Vem är personen bakom? Och har djuren mått bra? Vad tycker kunderna om Ifrå: Bôgda? – Vi har fått positiv respons! Framför allt från våra äldre kunder, som tycker det är roligt att vi använder oss av ett uttryck som ligger många varmt om hjärtat. Extra kul är det såklart när kunder till exempel kommer fram med ett leende på läpparna och frågar ”var finns den där kålen ifrå bôgda?”. 4 04/2023 MÅNADENS SKÖRD Gott i glaset!