Månadens skörd maj 1
I säsong just nu Svenska råvaror har det lilla ex
tra. Ofta är de både prisvärda och smakrika men framförallt ett gott val för miljön. När den svenska skörden inte räcker till visar vi europeiska råvaror när de är som bäst. Rabarber SÄSONG: Maj – juni RECEPT: På sidan 4 En spänstig primör med fräscht syrlig smak. Stjälkarna ska vara spänstiga, spröda och saftiga. Den gör sig fint i desserter, på grillen, i saft och marmelader. Passar bra tillsammans med anis, apelsin och fänkål. Håller bäst i kylen. Isbergssallat SÄSONG: Maj – oktober RECEPT: På sida 12 och 27 En saftig sallat med neutral smak med mycket krisp. De blekgröna bladen ska vara spröda och huvudet hårt knutet. Prova att grilla och toppa med brynt rosépepparsmör. Förvaras i kylen. Nektarin SÄSONG: Maj– september FRÅN: Spanien och Italien En slät frukt med söt och fyllig smak. Det gula fruktköttet är saftigt och har en mer intensiv smak än släktingen persika. God att steka tillsammans med honung och servera med limeyoghurt och grovhackade pistagenötter. Förvara gärna i kylen. Knippmorötter SKÖRDETID: April – maj RECEPT: På sidan 28 Knapriga morötter från Italien med god och söt smak. Goda att ugnsrosta tillsammans med olja och passar bra i bröd och bakverk. Gör pesto på blasten! Morötterna behåller sin spänst längre när blasten är bortplockad. Lägg i kylens grönsakslåda. Färskpotatis SÄSONG: Maj – september RECEPT: På sida 12 och 16 Dessa fasta primörer skördas innan de mognat klart. Servera kokta med smör eller ugnsrosta tills de blir härligt gyllene med mycket krisp. Gärna med olivolja, dill och chili. Passar utmärkt till grillrätter, fisk och i sallad. Förvaras mörkt och kallt. Gräslök SÄSONG: Året om RECEPT: På sida 15 och 28 Piffiga gröna strån med kryddig löksmak som påminner om purjolök. Strö över en sallad, ugnsrostade grönsaker, på knäckemackan eller låt den få bli en del av en god olja. Klarar sig bra i kylen. Sparris SÄSONG: Maj – juni RECEPT: På sida 5, 16 och 28 Den milda, karaktäristiska sparrisen är god att koka, grilla och steka. Gärna tillsammans med olivolja och parmesan. Citron, vitlök och hasselnötter är andra smakkompisar som den passar fint tillsammans med. Förvaras bäst längst ner i kylen. Persika SÄSONG: Maj – september FRÅN: Spanien och Italien En luden frukt med sötsyrlig, aromatisk och lätt tropisk smak. Fruktköttet är lysande gult och mycket saftigt. God att äta som den är eller använd i sallader, bakverk, orientaliska rätter och på grillen. Trivs bäst i kylen. CECILIA EKFORS FORSBERG KATEGORICHEF GRÖNSAKER PÅ ICA FÖRSOMMARSKÖRDEN Vad är en primör och hur äter man dem bäst? – Det är de första späda grönsakerna som skördas för säsongen. Vi pratar morötter, sparris, knipplök, sallat, rädisor, betor och flera andra krispiga råvaror. De har mycket smak och kräver väldigt lite tillagning och kryddning för att komma till sin rätt. Min personliga favorit är kokt knipplök med smör! Hur tar man bäst vara på den första rabarberskörden? – De första rabarberstjälkarna för säsongen är mjälla och har en fin smak. Man behöver inte tillaga dem lika länge som senare på säsongen. En snabbt tilllagad rabarberkompott med kardemummagrädde och havresmul är gott! Vad är det bästa med färskpotatis? – Oooh färskpotatis är det bästa som finns! Jag väljer gärna lite mindre knölar, kokar dem och gör en ljummen potatissallad med crème fraiche och massor av färska örter. Det enda man bör undvika att göra med färskpotatis är mos, men varför skulle man vilja göra det när det finns så mycket annat gott? HANDLA SVENSKT Håll utkik efter svenska råvaror i ICA Kvantums frukt- och grönsaksavdelningar om du också vill äta i säsong! Tillsammans för en god morgondag.