Då var vi certifierade för KRAV! För nästan ett å
r sedan var vi iväg och hälsade på ett företag i Tyskland som heter Pilzgarten. Vi fick en rundvandring på detta härliga svampföretag och fick en inblick i tillverkning, lagring, pastörisering och odling. Det var oerhört spännande att se hur allt går till. Roligt var också att Torsten som visade runt oss, på lite halvknackig engelska frågade - are you both proffessors in biologic? Ha ha det var en smickrande fråga men vi fick säga som det var, att vi endast var odlare av svamp, det är ju inte alla som är det heller! All kompost som tas fram på pilzgarten är certifierade via Demeter,(som certifierar biodynamiska odlingar) vilket gjorde att vi självklart ville översätta detta till KRAV.s stadgar när vi kom hem. Sagt och gjort. Efter en revision och lite olika åtgärder så har vi fått vårat certifikat. I samband med detta kunde vi också göra nya fina etiketter till våra askar där vi har tänkt att packa en del av vår exotiska svampar. Behöver jag säga att det firades med bubbel när allt detta var klart! Soja, Såjja, Soya... Kärt barn har många namn heter det ju. En del av er vet redan om att vi har våran soja-etikett under bearbetning för tillfället. Anledningen mun har åsikter på namnet champinjonsoja och menar att det är vilseledande för kunden då den inte innehåller någon soja. Vi är av annan åsikt har har därför valt att överklaga beslutet, meeen.... under tiden jobbar vi med en tillfällig etikett som vi med hög precision gör hemma i vår lilla etikettapparat. Namnet är tillfälligt utbytt till: Östragärde Gård svampspad av sojakaraktär (jag vet, inte så smickrande) men man tager vad man haver! Till många av våra kunders stora glädje kan vi iallafall sälja den under tiden ärendet pågår. För många är den extra viktig då den INTE innehåller någon soja eftersom det då är fritt fram för de som är allergiska och inte kan använda den traditionella sojan. är att vår komHistorian om vår soja började på en 2 dagars förädlingskurs på Kanalskolan i Töreboda 2011. Lokalproducerat i Väst hade tillsammans med Länstyrelsen satt ihop en svampförädlingskurs efter önskemål ifrån svampintresserade i nätverket. En kvinna vid namn Ingmo var vår kursledare under dessa dagar och hade med sig en massa härliga recept,idèer och tips på vad man kan göra med svamp. Bland annat hade hon med sig ett recept på soja, och det är därifrån vi har tagit inspiration till vår egen produkt! Efter två dagar i Töreboda var vi taggade till tusen och åkte hem för att labba vidare med alla idèer vi var fullmatade med! Det resulterade i ett 10tal produkter som vi idag har i vårt produktsortiment.