Buffé SOMMAR – TREND/SMAK/DESTINATION
DESTINATION Vientiane Recept på en variant av pap
ayasalladen tam maak hoong hittar du på buffe.se. NÄR DET I tider som dessa inte är möjligt att resa drömmer vi oss istället bortom Sveriges gränser och riktar blicken mot en inspirerande smakdestination. Buff é upptäcker en spännande matkultur och tipsar om hur du plockar hem den till ditt kök. I Laos huvudstad Vientiane hittar man ursprunget till det trendiga Isaan-köket, som numera förknippas främst med Isaanregionen i nordöstra Thailand. Maten är het av chili, salt av fi sksås och full av färska örter och serveras alltid med sticky rice. TIPS! Laotier älskar att grilla. Starta sommargrillen och tillaga kyckling, hel fi sk, kött på spett och syrliga korvar över elden. Servera med sticky rice. Signaturrätter TAM MAAK HOONG Den här papayasalladen heter som tam i Thailand, men i Laos är den salt och stark istället för sötsyrlig. Görs i mortel på strimlad omogen papaya, chili, tomater, fi sksås och en sur frukt som kallas laotisk oliv. LARB Chilihet, syrlig sallad på kött eller fi sk som hackas fi nt och blandas med chili, fi sksås, lime, örter och rostat ris. SAI OUA Grillad korv gjord på fl äskkött som fått smak av chili, citrongräs och limeblad. JAEW BONG Tjock dippsås gjord på bland annat rostad chili, den ingefärsliknande roten galangal, lök, limeblad och torkat vattenbuffelskinn. Äts med råa grönsaker. VIENTIANE LIGGER PÅ gränsen till Thailand, med Mekongfl oden som skiljelinje. Fram till 1700-talet tillhörde Laos och den thailändska Isaan-regionen samma rike och de kulturella och gastronomiska banden mellan Isaan och Laos är fortfarande starka. Köket präglas av sin hetta, sin grumliga fi sksås och sina färska råvaror som köps tidigt på morgonmarknaden varje dag. Här fi nns allt från färgglada frukter till levande grodor och vid små matstånd sitter folk och äter en tallrik nudelsoppa eller rissoppan congee till frukost, innan de tar sina fullastade mopeder och åker hem. Till varje måltid serveras sticky rice och en sidotallrik med färska örter och grönsaker. De hjälper till att neutralisera hettan från chilin – men det händer att även laotier gråter när de äter. KOM IHÅG DET VIKTIGA RISET Basen i det laotiska köket är sticky rice. Det ångas istället för att kokas och används som bestick. Man tar en klump ris i handen och skopar upp maten från de gemensamma faten. Riset används även som krydda. Då rostar man blötlagt men okokt ris i en torr panna innan man mortlar det till ett pulver. Det smakar lite som osötade kalaspuffar. TRE VANLIGA KÖKSREDSKAP Mortel Rivjärn Riskorg Typiska smaksättare BRA ATT VETA FOLKMÄNGD: Drygt 800 000 invånare VALUTA: Kip. 1 000 kip är ungefär 1 svensk krona. VÄDER: I juni ligger dagstemperaturen på omkring 30 grader. I Laos är fi sksåsen grumlig och grå istället för ljusbrun och klar som i Thailand. Vanliga örter är koriander, citronbasilika och thaibasilika. Och som smaksättare används chili, galangal, limeblad, citrongräs, tamar n , i d vitlök och schalottenlök. Matt k men aromatisk och en är s ar med toner av citrus. 11 BUFFÉ #06–07/2020
Buffé GRÖNSKANDE MIDSOMMAR!
Buffé BUFFÉ 25 ÅR
Buffé BURGARE MED KARAKTÄR
Buffé GALEN I GLASS
Buffé MATSKOLA
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SOFIAS SPANING