Kollega Just nu
Kollega Aktuellt
Kollega Lön & villkor
Kollega Arbetsrätt
Kollega Bransch
Kollega Behövs 10000-tals nya ombud
Kollega Arbetsplatsen
Kollega Omslaget: Fenomen
Kollega
Kollega Karriär
Kollega Yrket i bild
YRKET I BILD I jobbet ingår att mäta att det inte
finns några bakterier i köket som kan göra maten otjänlig. Firmabilen är full med fällor, bekämpningsmedel och utrustning för provtagning. H 38 ur kan en vanlig arbetsdag för dig se ut? – Eftersom min uppgift i första hand är att hjälpa till med förebyggande arbete kring hygien- och matsäkerhetsfrågor hos livsmedelshanterande företag, som restauranger, brukar de flesta av jobben vara inbokade. Typ två till fyra besök per dag. Då kontrollerar jag exempelvis om kylar och frysar håller rätt temperatur och att lokalerna är hela och rena. Om kunden har skadedjursavtal så kontrollerar jag bland annat även att alla golvbrunnar – där råttor kan ta sig in – är täckta, och byter klisterfällor för diverse insekter. Men jag brukar också få rycka in och avlasta kollegor som jobbar med privatkunder. Hur kom det sig att du blev skadedjurstekniker? – Efter en utbildning till kostekonom/livsmedelsinspektör och ett vikariat som livsmedelsinspektör behövde jag ett nytt jobb och då dök det här upp som en möjlighet. Och det jag gör nu är ungefär detsamma som jag gjorde som inspektör, även om det här är mer ”konsultigt”, där jag ska se risker och hjälpa till med skadedjursbekämpning samt utbildning av kunderna i exempelvis matsäkerhet. Och du tycker du har världens roligaste jobb? – Ja, framför allt för att det är väldigt varierande, CARL LUNDSTRÖM YRKE: Skadedjurstekniker. ÅLDER: 33 år. UTBILDNING: Studier i kostvetenskap och företagets internutbildning. BOR: I Huddinge. MÅR BRA AV: Träffar kollegor så mycket som möjligt och är ordförande för Unionenklubben på Anticimex i Stockholm. man kommer ut på nya ställen, träffar nytt folk och hamnar i nya situationer. Det är också intressant att se bakom kulisserna på restaurangerna. Sedan är det ett tacksamt jobb, man får mycket uppskattning av dem man hjälper och delar med sig av sin kunskap till. Att kunna hjälpa på det viset är jättekul! Vad krävs för att passa som skadedjurstekniker? – Viktiga egenskaper är att man kan vara flexibel, dynamisk och lära sig mycket om det här området. Det var tufft i början, när man förväntades vara experten som kunde allt. Men nu, efter fyra år, har jag exempelvis bra koll på runt 20 skadedjur och har så mycket erfarenhet att jag känner mig trygg i yrkesrollen. Behöver jag ändå hjälp någon gång så har jag jättebra kollegor att vända mig till. Vilket skadedjur tycker du minst om att döda? – Även om det ingår i jobbet kan jag tycka det är fel att ta död på getingar i alla lägen, de hjälper ju också till att pollinera växter och är viktiga för den biologiska mångfalden. Och som den djurvän jag är kan jag känna att även om vi måste bekämpa råttorna, som kan sprida farliga sjukdomar, så är det ändå lite fegt att ta död på dem med gift. Och de är imponerande smarta. En gång räddade jag en råtta som en kund hade fångat under en hink och ville att jag skulle ta med. Då släppte jag ut den i skogen. KOLLEGA 2_2023
Kollega Smart start
Kollega Smart ekonomi
Kollega Smart hälsa
Kollega Om Unionen
Kollega Korsord