Nöjesnytt Jönköping 1
Den indiska maten ger oss många spännande och kul
inariska upplevelser och recept. Låt dofterna av koriander, ingefära och spiskummin sprida sig i köket. SAMOSAS 24 st. 250 g filodeg Arla Köket® Smör-&rapsolja Fyllning: 1 hackad gul lök 3 msk tikka masala kryddmix 4 kokta, grovt mosade potatisar 2 dl frysta gröna ärter Fräs löken i smör-&rapsolja. Rör i kryddmix, potatis och ärter. Låt svalna. Sätt ugnen på 225°. Skär filodegen i remsor, ca 10x30 cm. Pensla med smör- & rapsolja och lägg ihop dem två och två. Lägg ca 2 msk fyllning i ena kanten. Vik över hörnet till andra sidan så att det blir en trekant över fyllningen. Fortsätt vika tills remsan är slut. Lägg paketen på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med smör- & rapsolja. Grädda i mitten av ugnen ca 5 min. Servera med Raita med mynta. MANGO CHICKEN BALTI 4 portioner 500 g kycklingbröstfilé 1½ tsk salt 2 vitlöksklyftor 2 msk tomatpuré 1 tsk malen ingefära 2 tsk garam masala 1 tsk malen gurkmeja 1 tsk chilipulver Arla® Svenskt Smör Normalsaltat 82% 1 dl Arla Köket® vispgrädde 2 dl Arla Köket® matyoghurt 200 g fryst mango 1 kruka färsk koriander 3 dl jasminris Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Skär kycklingen i bitar. Skala och hacka vitlöken. Fräs vitlök, tomatpuré och kryddor i smör i en gryta. Salta kycklingen och låt den fräsa med några min. Tillsätt grädde och yoghurt och låt sjuda ca 5 min. Rör ner mango och sjud ytterligare 2 min. Garnera med koriander och servera med riset. 42 | nöjesnytt LAMM TIKKA SIZLAR 4 portioner 500 g benfri lammstek 2 gula lökar 2 paprikor Till servering: 1 kruka färsk koriander 2 dl Arla Köket® matyoghurt Marinad: 1 dl Arla Köket® matyoghurt 2 pressade vitlöksklyftor 1 tsk salt 2 tsk malen ingefära 2 tsk paprikapulver 2 tsk malen koriander 2 tsk malen spiskummin 2 tsk chilipulver Skär köttet i bitar. Rör ihop marinaden i en skål. Blanda ner köttet och låt stå i kyl ca 1 tim. Sätt ugnen på 250°. Skala och skiva löken. Kärna ur och strimla paprikorna. Lägg grönsaker och kött i en smord gjutjärnspanna eller ugnssäker form. Stek i övre delen av ugnen 10–15 min. Servera med koriander, yoghurt och ris, gärna basmati. CHAAT-SALLAD MED CASHEW OCH MANGO 4 portioner 2 dl cashewnötter 1 mango 1 dl kokta kikärter 1 tsk chiliflakes ½ dl hackad färsk koriander 2 msk pressad lime Rosta cashewnötterna i en torr, varm stekpanna. Grovhacka nötterna. Skala, kärna ur och tärna mangon i ca 2x2 cm stora tärningar. Blanda ihop alla ingredienser till en sallad. CHICKEN TIKKA MASALA 4 portioner 500 g kycklingbröstfilé 3 tsk malen spiskummin 1 tsk malen gurkmeja 1 tsk chilipulver 1 kanelstång 2 gula lökar 1 röd paprika 1 kruka färsk koriander 2 msk Arla Köket® Smör-&rapsolja 4 vitlöksklyftor 1 msk riven färsk ingefära 1 burk krossade tomater, ca 400 g 1 dl Arla Köket® vispgrädde 1 tsk salt 2 krm svartpeppar 1 dl Arla Köket® matyoghurt Skär kycklingen i bitar. Blanda samman kryddorna. Skala och skär lökarna i tunna skivor. Skär paprikan i bitar. Ta bort och spara bladen på koriandern och hacka stjälkarna. Stek lök och paprika i smör-&rapsolja tills de är mjuka. Tillsätt kyckling, vitlök, ingefära och kryddblandning. Stek ytterligare 5 min. Häll i tomatkross, grädde, korianderstjälkar, salt och peppar. Låt koka på svag värme ca 10 min. Rör ner matyoghurten. Strö över korianderblad och servera med t ex Asiatisk yoghurtsås, mango chutney och naanbröd. CITRONRIS 4 portioner 3 dl basmatiris 4½ dl Arla® ekologisk lantmjölk 1 msk grönsaksfond 1 tsk malen gurkmeja saft och skal av 1 citron ev 1 tsk salt Skölj riset. Koka upp mjölk, fond och gurkmeja i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt riset och koka enligt anvisning på förpackningen. Fluffa upp riset med en gaffel och rör ner citronsaft och -skal. Krydda ev med salt. KÄLLA: ARLA