Utmärkt Örebro 1
– Det har blivit väldigt dyrt att köpa in mat och
sen har vi en viss nivå vi vill hålla på det vi lagar. Det märks tydligt att kontot för inköp av mat dragit iväg, säger Anna-Lena. De har tvingats höja priset med 20 kronor per dagens lunch. Det är dock inte många som klagat, utan mer visat förståelse, och besöksantalet ligger på samma nivå som tidigare. Att elen blivit klart dyrare märks självklart också. – Den är inte snäll. Men vi låste vårt avtal med elen strax innan det skenade iväg som värst. Det hade varit ännu värre om vi inte gjort det, säger Riham. De börjar att prata om några övriga restaurangägare i stan, utan att nämna några namn tar de upp ett par skräckexempel där elen blivit tre/fyra gånger så hög att betala. Känner ni oro inför framtiden? – Man hoppas det vänder såklart och att priserna går ner igen, men jag tror ändå det är billigare att äta ute just nu än att handla eget till hemmet. Så jag tror att vi klarar oss, säger Riham. Planer finns på att bygga ut. Även om restaurangen är relativt stor räcker inte bordsplatserna alltid till när det är som mest tryck. Har de då något tips till de som funderar på starta eget? – Ha en buffert från starten. Det hade inte vi. Det är bland det viktigaste för man vet 65 aldrig vad som händer och vi har därför fått jobba lite i uppförsbacke hela tiden, säger Anna-Lena. Pandemi och skenande el och matpriser till trots så ångrar de sig inte att de tog steget. – Nej, absolut inte. Och nån gång måste väl saker och ting lugna ner sig, avslutar Anna-Lena Karlsson. – Vi var båda anställda i många år innan. Det tröttnade vi på och detta är bättre. Skönare! Nu hoppas vi få tid för att kunna åka på nån semester framöver också, det har vi inte kunnat gjort på tre år, blir Riham Al-Arids slutord.