Maxikökets Broschyr 3/2023 1
Grillad lax med gurkyoghurt Potatis- och paprikas
allad: 800 g färsk potatis 2 paprikor, valfri färg 4 vitlöksklyftor 2 tsk paprikapulver 2 msk Zeta olivolja gentile 1/2 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar 65 g rucola 25 g parmesan Lax: 1/ 2 dl Zeta olivolja gentile 2 tsk honung 2 msk harissa 1/2 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar 600 g hel laxfilé 1/2 citron Gurkyoghurt med jalapeño: 1 gurka 1/2 tsk honung 1/2 tsk salt 1-2 färsk jalapeño 3 dl Arla grekisk yoghurt 2 msk Zeta olivolja gentile 4 portioner Medel Tid: Över 60 minuter Maxiköket tipsar v 17 1. Potatis- och paprikasallad: Sätt ugnen på 225°C. 2. Dela potatisen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Skär paprikan ca 3 cm stora bitar. Skala och hacka vitlöken fint. Blanda potatis, paprika, vitlök, paprikapulver, olja, salt och peppar på plåten. Rosta mitt i ugnen i ca 30 minuter. 3. Lax: Massera in olja, honung, harissa, salt och peppar i laxen. Låt marinera i 10 minuter. 4. Gurkyoghurt: Skär gurkan i 1/2 cm tjocka skivor. Blanda skivorna med salt och honung och låt stå och dra i ca 10 minuter, så att gurkan blir mjuk. 5. Strimla jalapeñon tunt. Krama ur överflödig vätska från gurkan. Blanda gurkan med hälften av jalapeñon och yoghurten. Lägg upp på ett fat och ringla över olivolja och toppa med resten av jalapeñon. 6. Lax: Lägg laxen i ett grillhalster och grilla 6-7 min per sida eller tills fiskens innertemperatur är 54°C. 7. Riv yttersta skalet från citronen och spara det till servering. Grilla citronen i ca 3 minuter. 8. Potatis- och paprikasallad: Riv parmesanosten grovt på ett rivjärn. Blanda potatis och paprika med parmesanost och rucola. 9. Strö citronskalet över laxen, pressa över lite saft och servera med gurkyoghurten och potatissalladen. Svinntips! Yoghurt som blir över passar också bra som dipp. Recept av Louise Johansson, kock.