NG Gbg 1
AIRA NYA MICHELINSTJÄRNOR TILL NORDEN Det blev fö
ga oväntat en stjärna till Tommy Myllymäki och Aira, men också en tredje till Noma vid årets kraftigt försenade utdelning. TEXT: PELLE TAMLEHT I EN PUBLIKTOM arena delades det precis innan pressläggning av detta nummer ut nya stjärnor till de nordiska krogar som utmärkt sig under det senaste, mycket speciella, året. Under kvällen tog lågoddsaren Tommy Myllymäki emot sin första stjärna för Stockholmskrogen Aira, vilket också innebar den första för Svenska Brasserier. Utöver denna belönades såväl Project i Göteborg, Hotell Borgholm i Borgholm samt restaurang Äng i Tvååker med sina första stjärnor. FÖRUTOM DESSA FÖRÄRADES Kong Hans Kælder i Köpenhamn sin andra stjärna samtidigt som Maaemo i Oslo och Noma i Köpenhamn fick sin efterlängtade tredje. Samtliga svenska krogar, inklusive Björn Frantzéns trestjärniga krog Frantzén, fick behålla sina stjärnor. Utöver stjärnorna delades även totalt Bib Gourmand-utmärkelser ut för god kvalitet och prisvärd mat. I Sverige mottogs dessa av Babette i Stockholm och Mineral i Malmö. MICHELINGUIDEN PUBLICERAS I år för första gången endast i digitalt format. Alla rekommendationer från inspektörerna finns såväl på guidens webbplats 50 NÖJESGUIDEN | NR 9, 2021 BJÖRN FRANTZÉN som i den kostnadsfria appen Michelin Guide för iOS och Android. – Kvaliteten på matlagningen i de nordiska länderna fortsätter att imponera med dess kreativitet och innovationen hos dessa nya stjärnrestauranger gör dem till några av de mest spännande vi har sett, säger Gwendal Poullennec, internationell direktör för Guide Michelin. Under det senaste året har det varit fantastiskt att se hur besökare har stöttat sina lokala restauranger under denna tuffa period. Vi tackar dem för stödet till att upprätthålla en dynamisk restaurangscen. MICHELINGUIDEN GAVS UT för första gången redan år 1900 i Frankrike av bröderna André och Édouard Michelin för att hjälpa bilister att hitta rätt väg, få service till bilen och ett hotell att sova på. Den franska upplagan är fortfarande den mest heltäckande, och Frankrike är det land som har i särklass flest krogar med stjärnor i guiden. HOTELL BORGHOLM HÄR ÄR SAMTLIGA NYA STJÄRNKROGAR I NORDEN Aira, Stockholm Project, Göteborg Hotell Borgholm, Borgholm Äng, Tvååker Finnjävel Salonki, Helsingfors The Samuel, Köpenhamn Substans, Aarhus Lyst, Vejle Syttende, Sønderborg SVENSKA STJÄRNOR I GUIDE MICHELIN ”exceptionellt bra kök, värt en egen resa” Frantzén, Stockholm PROJECT ”utomordentlig matlagning, värt en omväg” Vollmers, Malmö Gastrologik, Stockholm Oaxen Krog, Stockholm Aloë, Stockholm ÄNG ”en mycket bra restaurang i sin kategori” Bhoga, Göteborg Koka, Göteborg SK Mat & Människor, Göteborg 28+, Göteborg Aira, Stockholm (NY!) Agrikultur, Stockholm Ekstedt, Stockholm Hotell Borgholm, Borgholm (NY!) Operakällaren, Stockholm Project, Göteborg (NY!) Sushi Sho, Stockholm Etoile, Stockholm PM & Vänner, Växjö Äng, Tvååker (NY!)