Jaguarmagasinet SE nr 6 - 2022 1
Jaguarkockens ÄLGFILÉ MED TRYFFELSTUVAD SVARTROT
Blåbärssås Portioner: 6 personer Ingredienser: • 5 dl egentillverkad kalvfond (alt. Koncentrerad som spädes enligt anvisningar) • 5 dl rödvin • 2 dl frysta blåbär • • • 2 msk tomatpuré • 2 st lagerblad • 2 msk torkad timjan alt färska timjankvistar • 1,5 msk rödvinsvinäger • 2 msk smör • Olja • Maizena • 3 st tärnade schalottenlökar 1 st morot (tärnad) Tid: ca 1 timme Gör så här: 1. Fräs löken, moroten, tomatpurén, timjan och lagerbladen i lite olja tills det fått färg. Tillsätt 1 dl blåbär, därefter rödvinet och reducera (koka ihop) till hälften. 2. Tillsätt kalvfonden och fortsätt att reducera ner till ungefär hälften av den nya mängden. 3. Sila av grönsakerna och tillsätt rödvinsvinägern, tillsätt salt och peppar efter smak. Koka ihop såsen ytterligare om du vill ha kraftigare smak på såsen. Salt och peppar 4. Red av såsen till lagom konsistens med maizena, tillsätt resten av blåbären och sedan smöret precis innan servering. 4 5 JAGUARGRUPPEN.SE | NOVEMBER 2022 69