Nöjesnytt Jönköping 1
crémant Det är franskt. Det är bubbligt, men ändå
billigt. Crémant är en lysande budgetlösning när plånboken inte tillåter äkta vara. BUBBLANDE BRA FÖR PLÅNBOKEN hampagne får ju bara kallas champagne om det odlats inom distriktet och den begränsade tillgången får därmed priserna att rusa i höjden. Crémant är i viss mån en stil av mousserande vin som faktiskt är lite krämig. Det handlar om viner som tillverkats enligt champagnemetoden, fast på andra håll i Frankrike och även i viss mån med andra typer av druvor. Resultatet är ofta förbluffande bra sett till prislappen. Ska du C ha fest eller bjuda på buffé tycker jag att fuskchampagne i form av crémant är ett perfekt alternativ. Vinerna är torra och trevliga, samtidigt som gästerna blir glada av bubblor utan att du behöver spränga banken. Personligen föredrar jag crémantviner från nordöstra Frankrike, det vill säga regioner som Alsace, Bourgogne och Jura, distrikt som också råkar ligga närmast Champagne. De geografiska förutsättningarna är helt enkelt väldigt lika, och vinerna hamnar egentligen inte så himla långt ifrån varandra. Mer än på prislappen. ■ 3 TIPS CRÉMANT 1. LANGLOIS CRÉMANT DE LOIRE BRUT (7404), 129 KRONOR. Torrt, friskt, mineraligt och så nära champagne man kan komma – fast till halva priset. Värt att bunkra upp en låda inför vårfesten. 2. CRÉMANT DU JURA LABOURÉ-ROI (77400), 99 KRONOR. Ett veritabelt fynd. Smakrika, balanserade bubblor som passar finemang som fördrink eller till eleganta små snittar. 3. CREMANT D ALSACE ANDRÉ ERHART (76888), 129 KRONOR. Bra exempel på Alcasestilen. Pigg fruktsyra och massor av gröna äpplen. Bra bubbel att öppna festen med. BRA ATT VETA TEXT: MIA GAHNE Crémant tillverkas med samma metod som champagne, vilket betyder att det får jäsa två gånger, varav den andra gången i flaskan. Druvorna skördas på samma vis och kvalitetskraven är oftast desamma som för champagne, men det är endast viner från Champagne som får kallas champagne.