Chili 1
CHILI MAGAZINE GO GRODDAR! HUR NYTTIGA SOM HELST,
lätt att ha som mellanmål på till exempel fröknäcke, eller ris & majskakor. Sätt groddkant på tillvaron och blanda groddar i din sallad, i smoothien eller lägg dem bara på smörgåsen med lite örtsalt. Kanske gillar du de färgstarka rödbetsgroddarna. De kan gärna serveras tillsammans med andra lite söta grönsaker som rårivna morötter och/eller en god lite söt dressing. Visste du att groddade frön är bland de mest kraftfulla födoämnen som finns. Groddar är frön som när de fått vatten, har börjat gro och det är när de gror vi får ta del av alla fröets nyttigheter. Av vattnet vaknar enzymerna som slumrat till liv och andra näringsämnen blir tillgängliga. Det finns alltså massor av näring i groddarna och under de första dygnen frigörs en mängd vitaminer och mineraler. De små skaldelarna som sitter kvar är inte bara ätbara, de är också supernyttiga. MOROTSCHIPS HYVLADE MORÖTTER BLIR KRISPIGT GODA SOM UGNSBAKADE CHIPS! INGREDIENSER Cirka 3 morötter Flingslat Matolja GÖR SÅ HÄR 1. Skala morötterna och hyvla dem med potatiskalare. 2. Lägg strimlorna på en smord långpanna och droppa matolja över. 3. Torka i ugnen på 100 grader i cirka 2 timmar. Strö lite flingsalt över. DET ÄR LÄTT ATT GRODDA NÅGRA FRÖER SOM BLIR SUPERNYTTIGT ATT HA I MATEN ELLER PÅ DIN SMÖRGÅS Linser – snabba och lätta Röda, gröna och svarta linser går alla lätt och fort att grodda. De ökar imponerande mycket i volym, 1 dl linser blir till 8 dl groddar! Tänk på att välja hela linser (ibland är framför allt röda linser ”splittade”, alltså delade för att koka fortare). Råa ger de krisp i en sallad, eller släng dem i en wok eller mixa till veggobiff ar. Blötläggning: Cirka 8 timmar, gärna över natten. Groddning efter blötläggning: 2-4 dygn. Mungbönor – supergrodden »Böngroddar« som säljs i butik är just mungbönsgroddar. Och det här är verkligen en supergrodd, så snabb och enkel att lyckas med. Tar du dem redan efter två dagar passar de knubbiga, matiga groddarna fi nt att fräsa eller woka, i en pad thai eller bara med en skvätt soja. Efter ytterligare ett par dagar har svansarna växt till ett virrvarr av krispighet, perfekt i en sallad. Blötläggning: Minst 12 timmar, gärna upp till ett dygn. Groddning efter blötläggning: 2-5 dygn. HALLON-, LINGON-, RÖDBETA OCH KARDEMUMMASMOOTHIE INGREDIENSER 1 dl frysta hallon + lite till dekoration 1 dl frysta lingon + lite till dekoration ½ skalad, rå rödbeta 1 tsk malen kardemumma 2 dl mjölk ev lite mer GÖR SÅ HÄR 1. Mixa allt slätt (om det är svårt att mixa, häll i lite mer mjölk) 2. Dekorera med hallon och lingon 56 chili/nr1-2019