Utmärkt Dalarna 1
SPENDRUPS GRÄNGESBERG – BRYGGER MEST EKOLOGISK ÖL
I HELA VÄRLDEN Hjärtat för Spendrups tillverkning ligger givetvis i Dalarna och Grängesberg. I dag drivs företaget av fjärde generationen Spendrup, men det är chefsbryggmästaren Richard Bengtsson som sätter smak på bryggeriets drycker. Vi har pratat med honom om bland annat ölbryggning. text Ulf Hjelting foto Ulf Hjelting/ Pressbild –Totalt testar vi cirka 120 nya recept varje år, varav tio till tolv stycken blir drycker som vi sedan testar på marknaden, säger Richard Bengtsson, chefsbryggmästare för Spendrups, när vi träffas för att prata bryggeri och ölbryggning i största allmänhet. Historien med danska familjen Spendrup börjar redan 1809 då brännvinsbrännaren Johan Mathias Spendrup uppfinner alkoholmätaren. För denna får han Kungliga Vetenskapsakademiens pris. Alkoholgraden anges givetvis i enheten Spendrup. 1855 emigrerar hela familjen till Sverige och 1923 köper så bryggmästare Louis Herbert Spendrup Grängesbergs bryggeri. Produktionen sker vid den här tidpunkten väldigt hantverksmässigt och bryggeriets varor distribueras med häst och vagn. 15 personer jobbar då totalt i företaget. Idag är 1 100 personer anställda vid de fyra bryggerierna i Grängesberg, Hällefors, Visby och Vårby i Stockholm. Huvudkontoret finns även det vid Vårby Källa i Stockholm. Bryggeriet där är avvecklat sedan några år och ska rivas för att ge plats åt bostäder. Richard Bengtssons väg till att bli chefsbryggmästare för Spendrups har inte varit helt spikrak, även om han hade en dröm. –Jag är född och uppväxt i Falkenberg och mina föräldrar arbetade för Falcon och jag har alltid strävat efter att bli bryggmästare så länge jag kan minnas. Vägen till att bli det gick via Österrike och en praktikplats efter gymnasiet på företaget Rauch Fruchtsäfte som tillverkar juice och extrakt för främst den internationella marknaden. Tanken var att där lära sig tyska för att sedan kunna studera vidare i Tyskland. –Jag fick kämpa med språket efter att ha läst franska på gymnasiet och jag hade en privatlärare. Efter nio månader var Richard redo för studier i Berlin vid VLB (Versuchs- und Lehranstalt für Brauerei in Berlin) efter ett inledande språktest. –Provet var svårt och jag trodde inte jag hade klarat det. Sedan ringde de och sa att jag var välkommen. Detta var på en torsdag eller fredag. Jag minns inte riktigt och jag skulle infinna mig på måndagen veckan efter. Jag fick packa resväskan och bo på vandrarhem en stund innan jag hittade ett lämpligt studentboende. VLB är en av två utbildningsplatser i världen som erbjuder studier till att bli diplomerad bryggmästare och studierna innehöll en hel del teknik, termodynamik. mikrobiologi och kemi. Kul och mycket intressant. År 2000 var han så klar med studierna i Berlin. Under studierna hade han även jobbat en period på Vikingmalt i Halmstad. –Jag ville lära mig alla delar av processen när det handlar om ölbryggning och Vikingmalt är distributör till bryggerierna i Sverige med tillbehör och ingredienser för just öltillverkning. Efter Halmstad blev det en sväng tillbaka till Berlin och VLB för att själv undervisa nya bryggmästare som docent. Där stannade han till 2006 då han blev uppringd och uppmanad att söka jobb på Spendrups. –Det var verkligen en multinationell blandning av människor som studerade vid VLB och jag har på så sätt fått ett enormt kontaktnät med bryggmästare över hela världen. Det är alltid bra att ha personer man kan bolla lite idéer med och det gör jag inte minst med mitt team av medarbetare här på bryggeriet när vi tar fram en ny dryck. Vad är det som avgör smaken på Spendrups öl? –Smak är något högst individuellt och jag försöker att hitta balanser som ska attrahera så många som möjligt. Att brygga öl är precis som att laga mat. Vissa maträtter gillar man mer än andra och några kanske inte alls. Vad är svårast att tillverka? –Det svåraste att göra är en riktigt ljus lager 14