Utmärkt Dalarna 1
som inte ska smaka så mycket öl. Och cirka 70 til
l 90 procent av smaken beror på vilken jäst som används. Absolut lättast att göra är en IPA. Lager ska ju även lagras och här har olika bryggerier olika synsätt på hur länge. Vi på Spendrups lagrar ölen i två veckor. Det finns andra bryggerier som lagrar i 48 timmar. Vårby källa ligger bara ett stenkast från Spendrups gamla bryggeri och huvudkontoret i Stockholm. För en massa år sedan var jag där på studiebesök och fick då veta att vattnet från källan inte användes vid ölbryggning. Varför? –Vattnet där är alldeles för surt och mineralhaltigt och hårt och innehåller helt fel mineraler för att det ska bli ett gott öl. Vattnet vi använde kom från Mälaren och Norra Hörken som har ett mjukt vatten. Då blir resultatet som bäst. Vattnet är själva grunden i öltillverkning. Finns det inte ett bra vatten, kan det aldrig bli en bra öl. Och bra vatten finns det i Grängesberg. Anställningen hos Spendrup för Richard började 2006 och 2010 blev han så chefsbryggmästare och även produktionschef. Idag finns det 127 artiklar med öl som Spendrups tillverkar och som Richard ansvarar för. –Jag har aldrig gjort ett öl som jag inte tycker om, utom en gång. Uppdraget var ett skapa en öl som var som en krispig fjällbäck och det resulterade i Norrlands ljus. Dock blev ölet en succé. Den alkoholfria ölen är på stark fram marsch i Sverige. Skiljer sig tillverkningsprocessen åt? – Processen är att man tillverkar ett starköl som sedan destilleras under vakuum. Aromen från destilleringen återförs till det alkoholfria ölet. Vad är nästa öltrend? –Lager säger jag. Det har pågått ett tag, men eskalerar nu. Alla hipsters ska dricka lager, haha. 92 procent av alla öl som säljs nu är lager. Vi har alltid, så att säga, gått all in på att göra ekologiskt öl. Det här gör då bryggeriet i Grängesberg till det bryggeri som tillverkar mest ekologisk öl i världen. Sedan tror jag att det kommer att komma fler och mer extrema ölstilar som suddar ut gränserna mellan öl, cider och viss mån även mousserande vin. Ändrar ni på redan befintliga recept? –Ja, vi gör det för att exempelvis en Norrlands Guld alltid ska smaka Norrlands Guld. Detta gör vi kontinuerligt för att kvalitetssäkra våra produkter. Burk eller flaska? –En klassisk fråga. Det är egentligen ingen skillnad. Skulle jag hälla upp öl, en från flaska och en från burk av samma produkt, så skulle du inte kunna känna skillnad i smak. Men ur ett hållbarhetsperspektiv skulle jag välja burk. En flaska är alltid ljuskänsligare än en burk. Vad föredrar du helst att ha i glaset? –Det beror alldeles på tillfället. Kollar jag fotboll är det en ljus lager typ Melleruds med karaktär och hög beska. Är jag helt själv hemma kan det bli en mörk öl – en stout eller en chokladporter. 16