Utmärkt Dalarna 1
delikata dalarna Åkerblads Gästgiveri foto Pressb
ild Åkerblads Gästgiveri Sjögattu 2, Tällberg Seafood Bar Sälenvägen 35, Sälen Åkerblads Hotell & Gästgiveri genomsyras av gamla anor och familjetraditioner. I dag drivs det av 19:e till 22:a generationen. I köket leds arbetet av kökschef Filip Carlsson Wahlström och där premieras hela tiden de allra bästa lokala råvarorna när den säsongsinspirerade menyn komponeras. I gästgiveriet avnjuter du klassisk husmanskost likväl som gourmeträtter, läckra desserter och egenimporterade viner från Languedoc, Minervois i Frankrike. De duktiga sommeliererna bidrar gärna med rekommendationer. www.akerblads.se/restaurang I Sälen hittar man Seafood Bar, skidortens första sushirestaurang som även är en de bästa i Sverige. “Asien möter fjället” är ledorden och här kan man njuta av både sushi, sashimi och skaldjursrätter. Kockarna är utbildade i Japan och Bangkok och menyerna är baserad på en kombination av bra råvaror och kompetent köksmästeri. Bemötandet är också det i toppklass och personalen anpassar snabbt sig till gästernas förkunskaper. Restaurangen erbjuder även take away. Kommer du en helg är det säkrast att boka bord i förväg. Restaurangen är endast öppen under vintersäsongen. www.hogis.se/restauranger-barer Bruntegården Hotell & Restaurang Vålsvedsvägen 51, Rättvik Det lokala och högkvalitativa är satt på piedestal på Bruntegården, som rankas som en av Dalarnas bästa restauranger i White Guide. Här arbetar kockarna med det fantastiska skafferi som finns i närområdet och ibland alldeles runt knuten. Riktigt fäbodsmör från Tin på Karl-Tövåsens levande fäbod, färska grönsaker från Anders på Massarbäck och lokala råvaror som abborre och hjortron levererade av traktens odlare. Är kvaliteten den rätta kan du vara säker på att det hamnar i grytorna och sedan på din tallrik. Låt dig lockas av en mängd spännande för- och varmrätter och avsluta sedan med några lokala ostar som dessert. Lokalt och läckert i en njutningsfull mix. www.bruntegarden.se 20