TIDNINGEN TILLVÄXT 1
TIDNINGEN TILLVÄXT Rekordhöga elpriser – omvärlden
påverkar
TIDNINGEN TILLVÄXT Förädlad björk i norr är snart
verklighet
TIDNINGEN TILLVÄXT 20 minuter med en ko kan minska
stressen
TIDNINGEN TILLVÄXT Fastighetsbranschen talar om tv
å trender
TIDNINGEN TILLVÄXT Skogsvolymen dubbelt så stor på
hundra år
TIDNINGEN TILLVÄXT Irving älskar landsbygden
TIDNINGEN TILLVÄXT Ett levande lantbruk är landsby
gdens ryggrad
TIDNINGEN TILLVÄXT På Bosarps gård får djuren vara
ute GÅRDSREPORTAGET Intresset för bra mat är drivkraften Johanna och Mårten Rasmusson ser det som ett kall att ta fram livsmedel av hög kvalitet. De har ökat sin produktion av ekologiskt utekött och letar nu nya kanaler för att fler ska kunna köpa. Text Tina Andersson Foto Hans Dahlgren F 28 Tillväxt rån kaffemuggen på köksbordet är det fri sikt ut mot ett av Bosarps gårds vidsträckta beten. Där tuggar en flock fylliga, brunbrokiga kapitalförvaltare på utkört ensilage, i väntan på att vårvärmen ska väcka gräset. – Vi har ett enormt värde i djuren. Pengarna finns inte på kontot, säger Johanna. Deras besättning med köttdjur i Blentarp i Skåne har vuxit ganska snabbt på senare tid. I dag har de 300 djur totalt, varav 80 dikor. Det betyder 80 kalvningar i år. 2023 ska det vara 100. – VI FICK TILLGÅNG till ny betesmark för två år sedan och köpte in väldigt många kvigor 2020–2021. Vi har slaktat en del och betäckt en del. Tidigare har vi mest slaktat stutar, eftersom de flesta av de kvigor som fötts här blivit betäckta för att öka moderdjursbesättningen, säger hon. Det kanske inte låter så svettigt att driva köttdjursproduktion när djuren går ute året runt, men man får en glimt av vidden när man hör att gården säljer allt nötkött direkt till konsument. Det är ett komplicerat pussel att lägga med försäljning i egen gårdsbutik och genom Rekoringar, hemkörning av stora beställningar och webbordrar med leverans till fasta utlämningsställen. En konsument köper i snitt fem kilo kött per gång. Det blir 50 kunder på ett djur som ger 250 kilo kött. Med 80 slaktade djur på ett år blir det 4 000 kontakter. – Vår affärsidé är att ta fram kött av hög kvalitet, kapa mellanhänder och sälja direkt till konsument. Det är det roligaste sättet att jobba. Samtidigt är det väldigt mycket jobb, säger Johanna. VÅREN 2022 ÄR speciell eftersom kostnaderna skenat i väg för foder, > Kycklingarna kommer till Bosarps gård inuti sina ägg, där de ruvats i 18 dygn på ett kläckeri. Efter 1–2 dygn i kartonger på stallgolvet kläcks äggen och kycklingarna kravlar ut. FOTO: JOHANNA RASMUSSON Vi fick tillgång till ny betesmark för två år sedan och köpte in väldigt många kvigor. Johanna Rasmusson
TIDNINGEN TILLVÄXT De som inte avverkar bör kompen
seras
TIDNINGEN TILLVÄXT Så skyddar du dig mot nätbedräg
erier