TIDNINGEN TILLVÄXT 1
TIDNINGEN TILLVÄXT Rekordhöga elpriser – omvärlden
påverkar
TIDNINGEN TILLVÄXT Förädlad björk i norr är snart
verklighet
TIDNINGEN TILLVÄXT 20 minuter med en ko kan minska
stressen
TIDNINGEN TILLVÄXT Fastighetsbranschen talar om tv
å trender
TIDNINGEN TILLVÄXT Skogsvolymen dubbelt så stor på
hundra år
TIDNINGEN TILLVÄXT Irving älskar landsbygden
TIDNINGEN TILLVÄXT Ett levande lantbruk är landsby
gdens ryggrad
TIDNINGEN TILLVÄXT På Bosarps gård får djuren vara
ute
Bosarps gård & utekött ligger i skånska Blentarp.
Ekonomi Företagsform: Johanna och Mårten Rasmusson har varsin enskild firma och gemensam redovisning i enkelt bolag. Har nyligen startat Skånskt utekött AB, men inte lagt över verksamheten dit än. Omsättning: Cirka 9–10 miljoProduktion Inriktning: Ekologisk, Kravcertifierad. Areal: Äger cirka 145 hektar åkermark och 40 hektar skog. Arrenderar 170 hektar betesmark. Cirka 50 hektar åkermark är utarrenderad på Mårtens föräldrahem. Djur: Cirka 9 000–9 500 kyckFörsäljning Kyckling: Säljs under varumärket Bosarpskyckling. Det grundades av gårdens förra ägare och ägs sedan 2014 av Kron fågel. Det finns i dag 8 olika gårdar som levererar Bosarpskyckling till Kronfågel. Rasmussons tar tillbaka en liten del av sin egen kyckling och säljer själva. jordar med potential för djuruppfödning utomhus. – Vi är mer intresserade av djur och här kunde vi skapa sysselsättning för oss själva på gården, säger Mårten. Ute på gården leder en grusväg ned till det nya kycklingstallet, byggt 2016. På vägen passerar man de gamla, mindre kycklingstallen med rundade tak, som inte används längre. Hela området är inhägnat, även om kycklingarna håller sig i närheten av stallet. Stängslet är mest till för att hålla räven ute. – Tidigare la vi en timme varje sommarkväll på att mota in kycklingarna. Det försvann ändå ungefär 1 000 kycklingar på en säsong, så stängslet De kommande åren kommer vi att behöva investera i att bygga två utfodringshus. Därefter blir det mer löpande kostnader och inga nya, stora investeringar, Johanna Rasmusson betalade sig på bara några år, berättar Johanna. GÅRDEN ÄR EN av åtta som levererar Bosarpskyckling till Kronfågel. Det mest manuella momentet inträffar var åttonde vecka, när en omgång färdiga kycklingar ska fångas inför transport till slakteriet. Det görs nattetid tillsammans med inhyrd personal, som är noga med att lyfta varje kyckling med två händer. I skogen runt gården har nötkreaturen liggplatser med halm. Dit kan de dra sig tillbaka för att ligga skönt även när det är kallt och regnigt. Rasmussons Nötkött: Rasmussons säljer hela produktionen själva under egna varumärket Skånskt utekött. Slakteriet i Sjöbo slaktar, hängmörar, styckar, packar och märker. Försäljningskanaler: Egen gårdsbutik, Rekoringar, webbbutik för beställning till utlämningsställen, hemleveranser. nötköttskarriär startade med inköp av fem kor och försäljning av köttlådor till vänner och bekanta. Sedan har det rullat på med fler djur och fler kunder. Facebook och hemsida är den enda marknadsföring de haft, förutom att kunder berättat om dem och deras vilja att djuren alltid ska ha ett bra liv. Nu har affären blivit så stor att det behövs nya grepp. Expansionen med fler djur gör att tillgången på kvalitetskött från deras utekor ökar snabbare än efterfrågan. – Vi måste hitta någon butik eller grossist som kan få ut större volymer. Vi tänker oss en butik som kan köpa hela eller Tillväxt 31 > lingar per omgång, 6 omgångar om året. Cirka 300 nötkreatur totalt med moderdjur, kalvar och ungnöt 1–3 år. Odling: Vall till nötkreatursfoder. Köper gräs på rot av ekobonde som vill ha vall i sin växtföljd. Kycklingarnas foder köps färdigt. ner kronor per år. Anställda: Timanställda vid arbetstoppar, 20–50 timmar i månaden för utlastning av kycklingar och packning av köttbeställningar. Resultat: Har gått med vinst varje år, successivt ökande.
TIDNINGEN TILLVÄXT De som inte avverkar bör kompen
seras
TIDNINGEN TILLVÄXT Så skyddar du dig mot nätbedräg
erier