Nöjesnytt Jönköping 1
BUENO BURGER & DELI Hos Bueno Burger & Deli kan d
u få din matupplevelse efter egna önskemål och antingen ta ut svängarna bland spännande smaker eller skapa din favoritburgare så som du alltid vill ha den - ett unikt koncept. I augusti hakade Sandra Melki och Alex Quass Chabo på hamburgaretrenden som ständigt blomstrar i Jönköping, men med sin egen unika tvist. Bland förstklassiga råvaror och hemmagjorda dressingar får kunden möjlighet att njuta av sin egenkomponerade rätt i en avslappnad miljö. Den som inte riktigt kan bestämma sig kan överlåta beslutet åt personalen och beställa en ”Bueno Pronto”. - Man kan säga att vi erbjuder fast-food i lyxförpackning, berättar Sandra som utöver sitt arbete i den kulinariska världen agerar hudterapeut och har lång erfarenhet av serviceyrket. I dagens läge är folk allt mer medvetna om vad de stoppar i sin kropp, här kan alla hitta den perfekta kombinationen oavsett om man är köttätare, vegan eller vegetarian. Välj mellan högrev, kyckling, oumph eller haloumi och bygg upp din hamburgare, kebab eller sallad. Självklart erbjuds även glutenfritt bröd. Tillbehören får smaklökarna att dansa tillsammans med stekt sidfläsk, chips gjorda av palsternacka, Serranoskinka och mycket mer. Restaurangen har varit öppen sedan augusti i år och upplevelsen bland gästerna är SJÖN På restaurangen men den fantastiska utsikten över Jönköpings egen Riviera lämnas inget åt slumpen. Med färska närodlade råvaror och en passion för det fransknordiska köket lagar Erik Beckman och Niklas Schönborg mat med guldkant. Sjön öppnades 2013 av Tommy Myllymäki som för ett par år sedan lämnade över stafettpinnen till sin goda vän och anställde Erik Beckman, ett uppdrag han åtog sig med spänning. - Tommy vill ge sig iväg till Stockholm och lämna restaurangen till någon han visste skulle fortsätta med samma kvalitet och tillsätta en egen touch, berättar Erik. Det var riktigt kul att få chansen att driva en restaurang så nära Vättern, fortsätter han. Fred Lindberg, ägare av Sjön, är stolt över det arbete som Erik och Niklas med personal lägger ned varje dag. - Vår ambition har alltid varit att bli nummer ett i Jönköping och det tycker jag att vi är på alla plan, berättar Fred som även vill satsa mer på bland annat catering och bröllopsmottagningar. En viktig komponent är tillgängligheten. Med närhet till busshållplats och stor parkeringsplats med utrymme för bussar kan alla ta sig hit enkelt. Restaurangen är dessutom handikappanpassad. På sommaren lockas soldyrkande gäster som vill avnjuta god mat och kanske ett glas rosé till den slående utsikten. Förutom ”After beach” har ett populärt evenemang varit dagsfesterna, ett sommarkoncept nytt för i år där uteserveringen förvandlas till ett dansgolv med DJ-bås redan från klockan 15! De andra delarna av året kan man ta del av bland annat Oktoberfest och ”Winemakers Dinner” där restaurangen får besök av producenter och serverar fyra eller fem rätter utifrån deras viner eller champagner. Den 27 november börjar Sjön med årets julbord som håller på till den 22 december. Här kan man förvänta sig att, som alltid, få uppleva mat i världsklass. - Vi serverar ett klassiskt julbord med fokus på kvalitet, berättar Niklas som driver restaurangen med Erik och Fred. Allt ifrån patéer och inlagd sill till korv och glögg görs på plats, allt är hemgjort, fortsätter han. Inriktningen på restaurangen bottnar sig i det franska köket med inslag av nordiska råvaror efter säsong. Här läggs mycket fokus på hållbarhet och att råvarorna är så när-och kravodlade som det är möjligt. Detta tillsammans med utmärkt service och svårslaget läge gör upplevelsen unik. - Vi jobbar alltid med helheten, säger Erik. Från det att man hänger av sig jackan tills man går härifrån ska man ha varit med om en resa med god mat, dryck och personlig service. Erik, som varit med från Sjöns allra första dagar, vill ständigt utvecklas och utmanas. Med passion och hårt jobb kan man komma långt vilket han visat prov på. Han har bland annat tävlat med svenska landslaget i den prestigefyllda tävlingen Bocuse d’Or två gånger och även vunnit SM i utomhusmatlagning tillsammans med sitt lag Team Family två år i rad. I TEXT: ELIN MATSSON mer än positiv. - Många säger att de får en helt annan upplevelse än på andra ställen i och med att man själv får bestämma innehållet, de är också positivt överraskade över utbudet av råvaror, förklarar Sandra som fått ta emot många komplimanger gällande maten och servicen. Enligt de två ägarna var konceptet aningen förvirrande för nya gäster i början, men bara efter ett besök har gästerna fått mersmak och många har nu sitt nya favorithak mitt i centrums västra del på Västra Storgatan 14. Bueno Burger & Deli är dessutom nominerade till ”Årets Nykomling” i Nöjesnytts årliga prestigefyllda tävling ”Årets Bästa”. Utöver konceptet är de även unika i det faktum att restaurangen har nattöppet för att kunna erbjuda sina gäster förstklassig mat även efter de vanliga öppettiderna, något som verkligen uppskattas. - Vi är ju belägna mitt i stadens puls bland krogar och nattklubbar, säger Sandra. I närheten finns över 10 pubar och uteställen. Ägarparet hoppas nu på att kunna servera gästerna öl och vin till den goda maten och väntar på besked om serveringstillstånd, om allt går vägen kommer detta att bli möjligt innan årets slut! Välj och vraka bland säsongens härliga råvaror så som vitlöksstekta champinjoner, grillad sparris och blancherade rödbetor och toppa med hemmagjorda dressingar. Vad sägs om en rökig chilimajonnäs gjord efter deras helt egna recept? Vad man än väljer garanteras en gastronomisk upplevelse utöver det vanliga! I TEXT: ELIN MATSSON 50 | nöjesnytt