Nöjesnytt Jönköping 1
REGEMENTET Mitt i shoppingcentrets höga puls finn
er man lugn och värme i butiken som hyllar Jönköping och dess invånare. Regementet drivs av butikschefen Veronika Dahlin och verksamhetschefen Emmy Johansson vars kärlek till såväl staden och kunderna genomsyrar hela atmosfären i butiken. Ägarna till Fabriken, Madeleine Bobin Lindqvist och Mats Lindqvist, öppnade i början av november systerbutiken Regementet på Asecs. Tanken är att vara en unik upplevelse och erbjuda ett sortiment som passar alla. - Här ska hela familjen kunna hitta allt från en snygg fredags-outfit till den perfekta presenten, berättar Emmy som är verksam i både Regementet och Fabriken. Vi har ett utbud som är unikt då vi är väldigt noga med vilka märken vi säljer, fortsätter hon. Här finner man allt från trendiga herr- och damkläder och skor till vacker heminredning och kryddor. Ett av de mest populära märken inom dammode är Nakd och Regementet är en av få butiker i Sverige som säljer deras kläder i butik, något som lockar framför allt den yngre målgruppen. För att även kunderna ska känna sig unika med sina fynd väljer butiken att köpa in mindre partier för att hela tiden kunna erbjuda ett nytt och uppdaterat sortiment. - Vi bestämmer själva vad vi ska köpa in och försöker tillgodose kundernas egna önskemål om produkter och märken, säger Veronika som har många års erfarenhet av butikshandeln. Vi vill erbjuda märken som inte finns överallt och tycker att Jönköping förtjänar att få ta del av dem i butik, inte bara på nätet, fortsätter hon. Bland gatuskyltarna i butiken och typiska Jönköpings-citat i provrummen får man känna och prova herrkläder från Selected Homme, inredning från Storefactory och skor från Bianco, ett märke som Regementet med sin systerbutik är ensamma om att sälja i butik. Men det är inte bara utbudet som gör Regementet speciell och egen. Det viktigaste för både Emmy och Veronika är den personliga servicen och att ge kunden en unik upplevelse. - Kunden ger sin tid till oss genom att komma hit, då vill vi såklart ge dem något tillbaka, förklarar Veronika som man får träffa i butiken nästan varje dag. Vi har kunder som reser från andra städer bara för att komma till oss och de förtjänar att bli väl omhändertagna. Den gemytliga känslan förstärks även av personalens härliga kemi och jargong. Kunderna märker tydligt att servicen är äkta och att personalen genuint trivs med varandra, vilket är pricken över i:et med ett besök hit. - Vi är en enda stor familj och det beror nog mycket på att vi är ett privatägt företag. Vi vill att alla ska känna sig delaktiga och idéer kommer både uppifrån och nerifrån, förklarar Emmy. En perfekt julklapp kan vara någon av alla posters Regementet säljer föreställande Jönköping som det såg ut förr eller kanske en av de mest populäraste inredningsdetaljerna idag, ”tablebooks”. Självklart hjälper personalen till med att slå in julklapparna och kunderna får välja färg på såväl papper som snöre. Det kan man kalla ”det lilla extra”. I TEXT & FOTO: ELIN MATTSSON RAGGMUNKEN Även om du inte ätit där så har du garanterat hört talas om den. Jag talar såklart om lunchrestaurangen Raggmunken. Restaurangen drivs som ett familjeföretag med barndomsvännerna Sabbe Uysal och Biland Dere i spetsen. – Från början var det mer ett hak för arbetare, men det blev snabbt en restaurang för precis alla. Vi har inget krångel i menyn, det är enkel husmanskost som gäller och det har varit vårt vinnande koncept, säger Sabbe Uysal. Ett vinnande koncept är precis vad det är. Hit kommer stammisar flera gånger i veckan och vill främst ha rätten med samma namn som restaurangen. Närmare hälften av den mat som serveras är just raggmunk, men det är inte den enda rätten som ligger i topp vad gäller favoriter. – Vår specialitet är absolut raggmunk. Det ligger mycket kärlek bakom den rätten och de steks alltid efter hand så de är perfekt frasiga och knapriga vid servering. En annan rätt vi serverar mycket av är såklart fläsk med löksås, det är en annan favorit, berättar Sabbe. MAT AV KVALITET Förutom dessa rätter serveras det alltid en köttoch en fiskrätt. Men det finns också en salladsbar att tillgå för den som önskar. Raggmunken har öppet måndag till fredag från klockan sex på morgonen och för den morgonpigge finns det numera även frukost i form av varma och kalla smörgåsar dessa dagar. På lördagar kör man däremot lunchservering mellan tolv och tre. – Vi lagar alltid maten efter hand och kör ingen massproduktion. Här får man dessutom mat av fräscha råvaror som håller hög kvalitet. Det är något vi tycker är väldigt viktigt. Sabbe vet dessutom vad han pratar om då både han och Biland har lång erfarenhet av restaurangbranschen. De har tidigare drivit en restaurang ihop i Tranås som de startade för över sjutton år sedan. – Vi har känt varandra hela livet och det känns tryggt och bra att jobba ihop, fortsätter Sabbe. ETT GULDLÄGE Raggmunken öppnade 2008 och ligger på det så kallade, Gamla flygfältet, på Bangårdsgatan i Jönköping. Inne i den ljusa och fräscha lokalen hänger dessutom flygfoton på väggarna med bilder av just det gamla flygfältet och Jönköping city. – Vi gillar vårt läge och vi kände att det var rätt från början. Vi har väldigt bra parkeringsmöjligheter för både bilar, bussar och lastbilar. Det ligger i nära anslutning till motorvägen och det är mycket enklare att ta sig hit än in till centrum, säger Sabbe. Bra råvaror, frasiga raggmunkar och gratis parkering utanför dörren i all ära, men det är inte det enda som gör Raggmunken till en populär restaurang. – Jag vill verkligen lyfta fram vår underbara personal, från dag ett har vi kämpat på och gett hundra procent varje dag. Vi är ett starkt team och utan personalen är vi ingenting. De är driftiga, glada och tar sig alltid tid till att prata med gästerna. I vårt stressade samhälle tror jag det uppskattas av väldigt många, fortsätter Sabbe. I TEXT: MELINDA KÅREMALM 52 | nöjesnytt