Nöjesnytt Jönköping 1
cava – FRISK SPANSK BUBBLARE Cava är Spaniens sva
r på champagne. Det tillverkas på exakt samma vis, med en andra jäsning på flaska. Skillnaderna i smaken beror snarare på typen av druvor, jordmån och klimat. Och så priset förstås. Till skillnad från fransk champagne är cavan inte knuten till någon viss geografisk region, så utbudet är betydligt större och priserna därmed lägre. N amnet cava började inte användas förrän på 1970talet, fram till dess kallades det spanska mousserande vinet för champaña, vilket förbjöds då EU:s ursprungsskydd trädde i kraft. Den gjordes länge endast på spanska druvor som macabeo, xarel-lo, parellada och monastrell, men numera förekommer även chardonnay och pinot noir . Den kan vara mer eller mindre söt, men på senare år har det börjat bli modernt med den torrare stilen, vilket känns som ett steg som ligger helt rätt i tiden. Det finns väldigt många bra cava-viner i Systembolagets beställningssortiment, men urvalet i det ordinarie sortimentet är tyvärr väldigt begränsat och består nästan enbart av de allra billigaste sorterna. Lite tråkigt, men det kan verkligen vara värt att beställa några olika flaskor att utforska. Cavan är ett synnerligen prisvärt alternativ till fransk champagne. Nästan lika gott, och oftast betydligt friskare än den italienska mousserande kusinen prosecco. Tycker i alla fall jag. Salud! ■ 3 TIPS CAVA 1. RAVENTÓS I BLANC L'HEREU BRUT , 2012 (77174), 129 KRONOR. Härligt blommiga toner av citrus och äpplen, samtidigt som den känns fräsch och krispig. Perfekt när du vill kosta på lite extra, men ändå inte lika dyrt som äkta champagne. 2. NAVERAN BRUTISSIME CAVA BRUT(77412), 119 KRONOR. Väldigt prisvärd och som går åt det modernare, lite torrare hållet. Kanon om du ska ha fest, eftersom den bara går att beställa i kollin om sex flaskor. 3. LA VIDA AL CAMP 2012 (7776), 114 KRONOR. PRODUCENT RAVENTÓS I BLANC Den här sortens cava är lätt att älska. Torr och frisk smak med trivsamma frukttoner som inte hotar att ta över. Passar lika bra till mat (gärna skaldjur) som på egen hand. Dessutom hyfsat lätt att få tag på. VÄRT ATT VETA TEXT: MIA GAHNE Cava tillverkas enligt den så kallade traditionella metoden, samma som i Champagne. En andra jäsning sker på flaska. Ofta tillsätts socker och jäst för att sätta igång jäsningen. Vinet ska lagras i minst nio månader. Står det Gran Reserva på etiketten har vinet lagrats två till tre år. Vinet måste ha en alkoholhalt mellan 10,8-12,8 volymprocent. 52 | nöjesnytt