Nöjesnytt Jönköping 1
NOTISER BERNARDS KONDITORI HAR ÖPPNAT PÅ SOLÅSEN
PINCHOS NYÖPPNAD APP-RESTAURANG R estaurangkedjan Pinchos slog upp sina portar i Jönköping för ungefär en månad sedan. Restaurangen i Jönköping blir därmed nummer tolv i ordningen i restaurangkedjan med ett app-baserat koncept. Ett koncept som visat sig omåttligt populärt. – Konceptet är väldigt enkelt och smidigt. Som gäst på Pinchos styr man själv sin matupplevelse. Allt från bordsbokning till betalning sköts via appen, berättar restaurangchef Emma Utterström. Kedjan Pinchos har sedan starten 2012 varit Sveriges första och enda app-restaurang. Det kan verka krångligt till en början, att sköta allt själv, men efter att du laddat ner appen till din mobiltelefon går det av bara farten. Boka bord och kolla menyn går bra att göra redan innan du kommer till Pinchos. – Restaurangen har bemötts positivt av våra besökare. Vi har haft fullsatt nästan varje kväll sedan vi öppnade. Det är säkrast att boka bord även en vardag, säger Emma. När man väl slagit sig ned i den röda, cirkusinspirerade lokalen, beställs såväl mat som dryck via appen. Man kryssar för i menyn, de tapasrätter man vill käka, skickar beställningen med ett klick till köket och väntar sedan på den notis som talar om att maten är färdig. Då är det bara att springa och hämta den vid disken och sedan hugga in. – Vi har såklart personal på plats hela tiden som pratar med gästerna och dukar av borden och så vidare. Vi hjälper till att visa hur vårt system fungerar, om man aldrig besökt Pinchos tidigare, eller om det skulle vara något som krånglar. Vill man sedan betala sin mat via appen går det bra, annars kommer en kypare och tar din betalning, förklarar Emma och fortsätter: – Fördelen med att betala via appen är att man kan samla bonuspoäng. En krona är värd ett poäng. När du har samlat ihop 300 poäng får du byta dem mot en valfri tapas. Som mest kan man ha 1200 poäng, vilket motsvarar sex tapas. Är man ett större sällskap som tänkt äta middag på Pinchos kan det vara till fördel att alla i sällskapet laddar ner appen och beställer var för sig. Då underlättar det även att betala och alla har möjlighet till bonuspoäng på sin mat. – Med varsin mobil går det ännu smidigare att beställa och betala. Särskilt om man ska dela på notan. En bra grej att tänka på är att se till att skicka sina beställningar till köket på samma gång så att all mat är klar någorlunda samtidigt, säger Emma. Restauranger som serverar tapas har ofta ett spanskt tema, eftersom tapas är just spanskt. Pinchos däremot är inte en renodlat spansk restaurang, utan serverar smårätter inspirerade av kök från hela världen. – Vi har allt från hamburgare till baconlindade dadlar, quesadillas, revben, risotto och musslor. Väldigt mycket att välja mellan, även för vegetarianer, säger Emma. Nu i stundande juletider vill Emma och gänget på Pinchos även tipsa om att man kan köpa presentkort på restaurangen. För vad kan vara bättre att få i julklapp än en god middag i mysig miljö på en nyöppnad restaurang? ■ TEXT & FOTO: JENNA LINDGREN det stora guldhuset ute på Solås Center hittar man sedan en månad tillbaka, Bernards konditori och inredningsbutiken Royal Design. De två företagen delar lokal och hjälper på så sätt till att marknadsföra varandra. Bernards konditori som finns på flera ställen i Jönköping, har ute på Solåsen blivit ett uppskattat tillhåll. Inte minst för att äta frukost. – Vi har jobbat med att få i ordning det nya caféet sedan i somras. Besökarna har hittills varit jättepositiva. Många som jobbar ute på Solåsen har tidigare saknat ett ställe att bara kunna köpa med sig en macka eller en latte ifrån eftersom det inte fanns något café här ute tidigare, säger Gabriella Danås som är butikschef på Bernards. – Vi kommer att satsa mycket på frukost och lunch. Fika också såklart. Innan vi öppnade fanns det inget ställe alls för de som arbetar i området att köpa frukost på. Det känns bra att vi finns här och kan bidra, det har varit väldigt uppskattat, fortsätter hon. Till frukost finns många olika menyer att välja mellan. Målet är att alla som besöker Bernards ska hitta något som passar. Vill man ha en nyttigare frukost med yoghurt eller smoothie är det inga problem, vill man ha en lyxigare med till exempel en bulle eller cafe latte till, är även det lätt fixat. Med många valmöjligheter och ett brett sortiment ska man kunna skräddarsy sin frukost efter egna önskemål. – Vid lunch har vi också många olika alternativ att välja mellan. Förutom soppa, paj, mackor och sallad finns även wokrätter och lasagne. För att att få sin mat eller fika så snabbt och smidigt som möjligt har Bernards, som ett av få caféer i Jönköping, en drive-in lucka där man kan stanna till och köpa med sig det man vill ha. Det är väldigt omtyckt. – Vår vision är att folk runtomkring så snabbt och lätt som möjligt, ska kunna få med sig en måltid eller fika, säger Gabriella. Bernards har inte så stor tillverkning i caféet ute på Solås center just nu, utan får det mesta av sitt sortiment från de andra Bernardskonditorierna och bageriet i stan. Det viktigaste är att allt är lokalt tillverkat och nytt och fräscht varje dag. – I framtiden hoppas vi kunna baka och laga mer mat här ute, även om det fungerar bra att få det mesta från konditoriet och bageriet inne i stan. På helgerna kommer många besökare för att bara ta en fika och då känns det bra att vi även kan erbjuda cafe latte och andra kaffedrinkar, säger Gabriella. Att Bernards och Royal Design ligger i samma byggnad och hjälper till att marknadsföra varandra är positivt och roligt för besökarna. – Det är kul att vi får använda produkter såsom möbler och porslin från Royal Design. Som besökare ska man kunna komma hit och ta en kopp kaffe samtidigt som man provsitter en snygg soffa, säger Gabriella. ■ TEXT & FOTO: JENNA LINDGREN I 66 | nöjesnytt