Nöjesnytt Växjö 1
VINTIPS MED ELKE LJUNG, SOMMELIER OCH REDAKTÖR VI
NBANKEN.SE spara och lagra vın hemma Javisst kan du spara vin hemma. Men det finns några saker att tänka på. Att vinet ska sparas där det är mörkt, inte för varm eller kallt och framförallt vibrationsfritt. Belöningen är ”mer smak”, väl värd att vänta på. VAD SKA MAN TÄNKA PÅ? TEMPERATUREN Självklart är lagom temperatur, menar inte för kallt eller varmt, och helst runt 11 grader optimalt. Men viktigast är att vinet förvaras liggande (om det har kork) på en plats som är lugn och stillsam eftersom vibrationer påskyndar mognadsutveckling. Det vet alla som sparat en flaska ovanpå kylen. Förutom att det är på tok för varmt där har flaskan skakats i form, på ett för vinet, brutalt sätt. MÖRKT Absolut och ja. Att undvika platser med direkt solljus är ett måste då solen värmer vilket påskyndar oxidation (mognadsprocessen). Angående luftfuktighet, vad gäller och varför. Optimalt är 70 procents luftfuktighet. Detta är som mest viktigt vid långlagring av vin då klimatet ska bidra till att hålla korkarna spänstiga, från utsidan. HUR GÖR MAN? Idag finns vinkylskåp eller vinlagringsskåp i handeln, man kan köpa ett begagnat kylskåp givet att aggregatet inte gått i spinn och vibrerar sönder vinerna. Man kan ha vin under sängen, trappan eller i en garderob om temperaturen är någotsånär godkänd (är det varmare än +11 C går mognadsprocessen snabbare). Du kan också ha vin i garaget eller i en jordkällare. Den senare bör förstärkas med en frostvakt och båda platserna kanske bör vara larmade? ■ 3 RÖDA VIN ATT LAGRA KTIMA KIR-YIANNI YIANAKOHORI HILLS 2013 (2850), KIR-YIANNI ESTATE, NAOUSSA GREKLAND, 110 KR Fylligt, nyanserat vin som smakar av mörkröd frukt, lätt kärnigt med inslag av örter, fat och en lätt violton. Välgjort, mycket bra vin med extra allt. Suveränt för att lagra. MASI CAMPOFIORIN 2013 (5123), VENETO, ITALIEN, 120 KR Fyllig, kryddigt strävt vin med kärnig frisk smak av körsbär, tydliga drag av örter som salvia med inslag av vanilj. Detta vin utmärker sig lite extra då det går att köpa i liten som stor, magnumbutelj. För lagring, tänk stort. ALLEGRINI PALAZZO DELLA TORRE 2013 (74997), VERONESE ITALIEN, 150 KR Vinet är fylligt, fruktigt och kryddigt. Smaken djup och lång av mörka körsbär, plommon, svarta vinbär, choklad, och fat. Passar till kraftiga kötträtter men också bra till en bit ost eller charkuterier. VARFÖR SKA MAN LAGRA VIN Enkelt. Du investerar i dig själv för att dricka bättre. Vin (många men inte alla) utvecklas mycket på bara några få år. Därför är lagring av vin smart och väl investerad tid. Läs mer om vilka viner som är bra för att lagra eller om tips på vinkylar och vinskåp, https://vinbanken.se 58 | nöjesnytt