Nöjesnytt Växjö 1
nyårsmeny Årets sista dag är värd att fira så bju
d in dina nära och kära på en lyxig nyårsmeny! PURJOLÖKSTARTE MED LÖJROM 8 bitar 100 g Arla® svenskt smör 2 dl vetemjöl tsk vatten 1 krm salt 1 äggula 1 stor purjolök 2 dl Arla Köket® smetana 2 äggulor 1 msk vetemjöl 1/2 tsk salt 1/2 krm svartpeppar Löjrom Färsk dill Hacka ihop smör och mjöl. Tillsätt vatten och salt och arbeta ihop till en deg. Låt vila i kyl ca 1 tim. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång sockerkaksform. Kavla ut pajdegen till en rektangel och tryck ut i formen. Låt vila i kyl 1 tim. Sätt ugnen på 225°. Skölj purjolöken och skär bort lite av det gröna och spara till garnering. Baka purjolöken i mitten av ugnen ca 30 min, de yttre bladen ska bli riktigt mörka. Låt svalna. Sänk ugnstemperaturen till 200°. Nagga botten av pajskalet och pensla med äggulan. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min. Ta bort de mörka bladen på purjolöken, dela och skär den i längder. Fördela dem i pajskalet. Vispa ihop smetana, äggulor, mjöl, salt och peppar. Häll det i formen. Fortsätt grädda ca 15 min. Strimla det gröna från purjolöken riktigt tunt och lägg i iskallt vatten så att det blir krispigt. Låt löjrommen rinna av i en finmaskig sil. Skär den kalla tarten i 3 cm breda bitar. Värm dem i ugnen ett par min. Klicka på löjrom och garnera med strimlad purjolök och dillvippor. STEKT BIFF MED UGNSBAKADE BETOR, KRYDDIG KRASSEKRÄM OCH ROSTAD VITLÖKSSKY 6 portioner ROSTAD VITLÖKSSKY 1/2 dl strösocker 1/2 dl vatten 1 vitlök 1 schalottenlök 10 svartpepparkorn 1 dl champagnevinäger 5 kvistar fräsk timjan 5 dl kycklingbuljong 50 g Arla® svenskt smör Salt 34 | nöjesnytt PICKLAD SILVERLÖK 2 silverlökar 1 dl ättikssprit 12% 1 dl strösocker 2 dl vatten UGNSBAKADE ROTFRUKTER 3 rödbetor 3 gulbetor 3 persiljerötter eller palsternackor 25 g Arla® svenskt smör 1 msk olja 1 tsk salt 1 msk hela fänkålsfrön Färsk persilja KRASSEKRÄM 40 g buskkrasse eller smörgåskrasse 1/2 dl olja 1 dl Arla Köket® créme fraiche 250 g Arla® färskost naturell 1 krm salt STEKT BIFF 3 skivor ryggbiff, 3 cm tjocka Olja 50 g Arla svenskt smör 3 krossade vitlöksklyftor 2 kvistar färsk timjan 2 lagerblad Salt & svartpeppar ROSTAD VITLÖKSSKY: Koka upp socker och vatten på medelvärme i en kastrull. Halvera den hela vitlöken med skalet kvar. Skala och skär schalottenlöken i 4 klyftor. Lägg ner all lök och svartpeppar i sockerlagen. Koka tills sockret har blivit gyllenbrunt och vitlöken har fått färg. Tillsätt vinäger och timjan. Låt sjuda ca 10 min. Häll på buljongen och sjud ca 1 tim tills ca 2 dl återstår. Sila skyn och mixa i smöret. Smaka av med salt. PICKLAD SILVERLÖK: Skala och skiva löken tunt. Koka ättika, socker och vatten i en liten kastrull tills sockret löst sig. Lägg ner löken och låt svala i lagen. UGNSBAKADE ROTFRUKTER: Värm ugnen till 225°. Skala betorna och tvätta persiljerötterna. Klyfta betor och persiljerötter och lägg på en plåt. Klicka på smör, ringla över olja och salta. Ugnsbaka tills rotfrukterna är mjuka och fått fin färg, ca 20 min. Rosta fänkålsfröna hastigt i en het stekpanna. Mortla och strö över rotfrukterna. Garnera med persilja vid servering. KRASSEKRÄM: Klipp ner krassen och lägg i en mixerbunke. Värm oljan till 50°. Häll oljan över krassen och mixa till en slät och grön olja. Vispa crème fraiche tills den blir riktigt fast. Rör ner färskost och örtolja. Smaka av med salt. STEKT BIFF: Värm ugnen till 90°. Stek biffen på hög värme i olja på båda sidor tills den får ordentligt med färg. Lägg i smör, vitlök, timjan och lagerblad i pannan. Ös köttet med smöret. Salta och peppra. Laga klart köttet i ugnen tills innertemperaturen är 48°. Låt vila 10 min innan det skärs i skivor. FÄRSKOSTGLASS MED INKOKTA ÄPPLEN OCH CHAMPAGNE 8 bitar FÄRSKOSTGLASS 1 1/2 gelatinblad 1 1/2 dl äppelmust 1 dl strösocker 250 g Arla® färskost naturell 2 1/2 dl Arla Köket® turkisk yoghurt 1 citron, finrivet skal och saft INKOKTA ÄPPLEN 1/2 dl strösocker 1 dl vatten 2 dl äppelmust 1 vaniljstång 3 röda äpplen, gärna Ingrid Marie TILL SERVERING Ca 1 dl champagne FÄRSKOSTGLASS: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Koka äppelmusten tills hälften återstår. Tillsätt socker och gelatinblad. Rör tills gelatinbladen löst upp sig. Ta från värmen och vispa ner färskost, yoghurt, finrivet citronskal och pressad citronsaft. Kör smeten i glassmaskin tills den är klar. Om du saknar glassmaskin, ställ in blandningen i frysen och rör en gång i timmen tills den satt sig. INKOKTA ÄPPLEN: Koka socker och vatten tills det blivit gyllenbrunt. Tillsätt äppelmust och koka tills sockret löst sig. Halvera vaniljstången och skrapa ur fröna. Rör ner stång och frön i kastrullen. Skär äpplena i cm-stora tärningar. Lägg ner i lagen och koka till de börjar mjukna, 3-5 min. Ta från värmen och låt svalna i lagen. VID SERVERING: Bottna glaset med äpple och en kula färskostglass. Toppa med champagne framför gästerna. KÄLLA: ARLA