Land 1
LÄSARNAS BÄSTA Kloka råd från hela landet Tack al
la läsare, vilken succé det blev! Vi frågade – och ni läsare svarade i mängd. Att alla älskar husmorstips, det vet vi, men att det skulle komma in så här många trodde vi aldrig! T ack Gunilla! Tack Kerstin! Tack Lennart! Och tack till alla andra som sett till att vi har hur många smarta, traditionella, underliga och finurliga husmorstips som ser till att vi alla får det lite bättre. Kloka råd för fläckborttagning, hundhår i soffan, smarta tips för tårtbaket ... Inte bara det, husmorstipsen har den karaktären att de ofta låter ett fiffigt knep gå vidare från en generation till en annan, från en mor till ett barn, från en far till ett barn i all oändlighet. Tala om att ge vidare något! Fortsätt skicka in era husmorstips, vi på redaktionen läser dem alla! Mejla till red@land.se. Och så småningom det kanske till och med blir en bok! Under tiden serverar vi här ett urval! ■ Smarta fröpåsar ■ Samlar du fröer från trädgården – lägg dem i kaffefilter och skriv på namn. BARBRO KARLSSON, BORÅS Läsarnas bästa husmorstips! Skala lätt och undvik fläckar ■ Ska du skålla mycket mandel går det lättare att få bort skalet om du gnuggar mandlarna i en handduk. ■ Plocka väck ståndarna på liljor och liknande blommor så slipper du gula frömjölsfläckar på kläder och dukar. MARIA JÖNSSON, MÖRRUM Droppfritt med smör ■ När man serverar vin brukar det kunna rinna vin ner efter flaskans utsida, i sämsta fall ner på duken. Gör så här: När man har öppnat flaskan, smörj in kanten med smör! Ta lite smör på pekfingret och ”smöra” runt. Inget vin rinner! EVA JAKOBSSON, ALFTA Stadig skärbräda ■ Jag har flera skärbrädor av plast och de ligger inte still på diskbänken när jag ska skära något så då lägger jag en blöt disktrasa under så fungerar det mycket bättre. ANNIKA FUNKE, ÅKERSBERGA Smart för kåldolmar Saftigare bullar och godare räkor ■ Fixa torra bullar! Om bullarna börjar kännas hårda och torra penslar jag dem med lite mjölk och ställer in i varm ugn en stund. Smakar som nybakat! ■ Salta räkorna. Räkorna tinar snabbt och smakar precis som färska när man strör ut dem på bakplåtspapper och häller salt över. ■ Slipp dropp. Sätt en piprensare runt halsen på matoljeflaskan så slipper du droppar av olja. SANDRA EDMAN, ANKARSRUM ■ Jag tar en korkskruv med trä skaft som jag skruvar ner i stocken i vitkålshuvudet. Skär lite runt stocken när huvudet är i det kokande vattnet. Det blir lätt att hålla i huvudet på plats i grytan med korkskruven med ena handen. Med den andra handen kan jag lossa bladen i det kokande vattnet. Snabbt och enkelt! EWA PERSSON, ÖRNSKÖLDSVIK 28 LAND NR 42 · 2018