Omtanke 1
RECEPT Vardagslyx Lax är både nyttigt och gott. V
arför inte prova en rub med fänkålsfrön som ger laxen en lätt smak av lakrits? Svenska smaker som lök, lax och potatis på pizzan blir uppskattad vardagslyx. Ugnsbakad lax med flädersås4 portioner 600 g skinnfri laxfilé 1 tsk hela fänkålsfrön 2 krm svartpeppar 1 tsk salt 200 g morötter 200 g palsternackor 100 g rödbetor 400 g vitkål 1 gul lök 2 msk Smör- & rapsolja Flädersås: 2 dl gräddfil 0,5 msk konc flädersaft rivet skal av en halv citron 2 krm salt Gör så här: Rör ihop ingredienserna till såsen och ställ kallt. Sätt ugnen på 200 grader. Mortla fänkålsfröna. Gnid in laxen med fänkål och halva mängden peppar och salt. Skala och skär rot frukter i tunna skivor. Skala löken. Skär kål och lök i bitar. Lägg allt utom laxen i en ugnssäker form, strö över resterande salt och peppar. Ringla över smör- & rapsolja. Tillaga i mitten av ugnen cirka 5 min. Lägg laxen på rotfrukterna. Fortsätt tillaga i ugnen cirka 15 min. Servera laxen och rotfrukterna med såsen. 58 | www.ssil.se Lax- och potatispizza 4 portioner 200 g rimmad lax 4 potatisar 1 gul lök 1 pizzadeg, ca 400 g 250 g Kesella kvarg 150 g riven ost pizza 2 dl babyspenat svartpeppar rivet skal av 1 citron Gör så här: Sätt ugnen på 250°. Skiva potatisen tunt. Koka den i vatten cirka 2 min, låt rinna av. Skala och skiva löken. Rulla ut degen på plåt med bakplåtspapper. Bred ut kvarg på pizzabotten och strö över hälften av osten. Lägg på potatis, lök och resten av osten. Grädda i mitten av ugnen 8-10 min. Skär laxen i tunna skivor. Lägg på spenat och lax på pizzan. Mal peppar och riv över citronskal. Servera genast. kommer från Arla Recepten