Nordens Tidning 1
Fester, kalas och gästabud uppstår när människor vill träffas och förlusta sig. Trivs man tillsammans uppstår en angenäm atmosfär som kan skapa kreativa tankar och fantastiska verksamhetsidéer. et tog vi fasta på en gång när föreningarna Nordens kanslipersonal träffades på Biskops-Arnö våren 2001. Vi ventilerade samnordiska möjligheter och idéer som skulle gå att genomföra som aktiviteter i stor eller liten skala beroende på resurser i lokalavdelningarna – och hos andra som ville vara med. Så föddes Nordiskt gästabud och de första gästabuden genomfördes våren 2002. Första året arrangerade föreningen centralt ett stort gästabud på Nordiska museet i Stockholm med dignande matbord, stort kulturprogram och som avslutning dans till levande musik. Gästabudstanken var inte ny inom föreningen, många avdelningar hade tilllämpat konceptet med mat och program tidigare med stor framgång. Det nya var att det blev en samnordisk aktivitet som skulle genomföras vid ungefär samma tidpunkt och det blev i anslutning till Nordens dag den 23 mars. Nordens dag firas för att uppmärksamma de nordiska regeringarnas första samarbetsavtal, Helsingforsavtalet, som undertecknades den 23 mars 1962. Redan efter första årets firande av Nordiskt gästabud blev skolorna intresserade av nordiska menyer och nordiska mat- och kulturtraditioner. Idag har många skolor infört en hel nordisk skolmatvecka i anslutning till Nordens dag. Föreningen Norden samarbetar med Ny nordisk mat och Livsmedelsverket för att skapa spännande och näringsriktig mat och genom de nordiska menyerna inspirera eleverna till nyfikenhet på det nordiska i vidare mening. Många av föreningens lokalavdelningar samarbetar med restaurang- och kockskolor. Även med museer sker samarbete och därigenom hittar man spännande miljöer att fira gästabud i. Alla kan vara med och arrangera nordiska gästabud. Förutom att måltiden är central vid ett Nordiskt gästabud så får den andliga spisen inte glömmas bort. Beroende på ambitionsnivå och resurser kan man bjuda på kulturinslag som sång, musik, frågesport m m – dansen inte att förglömma. För att uppmärksamma det politiska samarbetet i Norden kan man inbjuda någon av Nordiska rådets delegationsledamöter till gästabudet. De kan medverka som föreläsare eller som gäster för informella samtal om nordiska frågor. Kanske bor en ledamot i kommunen eller i regionen. Vilka som ingår i Nordiska rådets svenska delegation hittar man på föreningens hemsida www.norden.se. Föreningen Norden bistår med kontakterna. Vi hoppas att arrangörer och gäster ska trivas på årets nordiska gästabud och att skoleleverna ska bli nyfikna på Norden. BRITTA NYGÅRD FÖRBUNDSSEKRETERARE, FÖRENINGEN NORDEN nordens tidning nr 1 | 2014 17 Nordisk buffé på finska ambassaden i Oslo Årets gästabud har fått recept från Nordiska Ministerrådets Ny nordisk mat. Buffén som vi föreslår har serverats på finska ambassaden i Oslo. Det är en mycket stor buffé och ur den kan man med fördel välja några favoriträtter som man tillagar. Ur receptsamlingen kan man plocka recept till en middag också med förrätt, varmrätt och efterrätt. Läs recept på http://www.norden.se/MotNorden/Nordiskt-gastabud/ Nordisk skolmatvecka Vi föreslår att skolor serverar nordisk mat under vecka 12 då Nordens dag infaller den 23 mars. Varje nordiskt land får en dag var. Årets meny är ett samarbete mellan våra samarbetspartners. Se recepten som ett förslag som går att byta ut om ni föredrar era egna förslag. Det kan vara spännande om eleverna får lära sig något varje dag om det landet menyn kommer ifrån, fakta, ord, musik etc. Se recept på http://www.norden.se/Medlemskap/Skola/Nordisk-skolmatvecka/ BIRGITTA ENGMAN – SKOLANSVARIG, FÖRENINGEN NORDEN