Vallentuna Nya 1
20 Torsdag 27 januari 2022 " Billig, mättande, go
d och mångsidig – potatisen är en världskändis av rang. Foto: Christine Olsson/TT Potatis på olika språk Potatisen är mer än ett trist tillbehör – den är en universell räddare i nöden. Denna vecka bjuder vi på potatisrätter från olika länder. Det finns vissa råvaror som korsar alla gränser och uppskattas på väldigt många håll i världen. Dit hör den måhända simpla, men ack så användbara, potatisen. De flesta länder har sina egna favoritvarianter på just potatis. Och så här års kanske det ekar en smula tomt i skattkistan och känns knepigt att få middagsbudgeten att gå ihop. Varför då inte gå loss på gammal hederlig potatis och hämta inspiration från internationella vinnande varianter? Billigt, mångsidigt och mättande, vilket språk man än pratar. Plugg, pärer, pantofflor eller potäter – kalla dem vad du vill. Men tillagas de med kärlek och omsorg kan dessa anspråkslösa små jordäpplen smaka precis hur gott som helst. I dag är potatis den mest odlade kulturväxten i världen. Visste du till exempel att det finns över 2 500 sorter och med andra ord all anledning att hitta din egen älsklingsart? Detta oavsett hur du väljer att tillaga den. I dessa kolhydratskygga tider är det många som hoppar över just potatisen. Men faktum är att denna lilla oansenliga knöl är fullproppad med nyttigheter, såsom vitaminer och fibrer. Äter du den med skalet på får du dessutom i dig ett gäng värdefulla antioxidanter. Tillbehören väljer du sedan efter plånbok och palett. Eller också nöjer du dig helt enkelt med att frossa i potatis på längden och tvären, på spanska, grekiska eller nederländska. För att kanske sedan resa vidare genom resten av jordklotets smakrika potatisland. Mia Gahne/TT 1 kg delikatesspotatis 1 dl olivolja 1 dl citronsaft 1–2 tsk torkad oregano flingsalt nymalen svartpeppar 1 tsk sesamfrön Gör så här: ”DE FLESTA LÄNDER HAR SINA EGNA FAVORITVARIANTER PÅ JUST POTATIS.” PATATES STO FOURNO – POTATIS I UGN 4–6 portioner, 45 minuter Grekisk ugnsstekt potatis med smak av oregano och citron. Gudomligt gott! Patates Sto Fourno. Foto: Christine Olsson/TT 1. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg potatisen i en långpanna eller ugnsfast form. Häll över olivolja och citronsaft. 2. Strö över oregano, flingsalt och peppar. Blanda runt ordentligt. 3. Ugnsstek i cirka 25–30 minuter. Strö över sesamfrön och ställ in i ytterligare 4–5 minuter eller tills potatisen fått fin färg. Servera gärna till lammkotletter och tzatziki, men det är även gott till bara en sallad.