Vallentuna Nya 1
Torsdag 27 januari 2022 21 PATATAS BRAVAS – STARK
POTATIS 4 portioner, 1 timme Spaniens bästa potatisrätt. Det här är så gott att man smäller av. Jag lovar. 500 g fast potatis cirka 1 1/2 dl olivolja 1 1/2 dl neutral olja, till exempel solrosolja 1 gul lök, finhackad 1 röd chili, finhackad 1 krm cayennepeppar 1 burk krossade tomater, à 400 g 1/2 tsk strösocker 1/2 tsk salt 1 tsk rökt paprikapulver 2 msk sherryvinäger 1 ägg, rumstempererat 1 vitlöksklyfta, riven flingsalt 2 msk finskuren gräslök eller bladpersilja Gör så här: 1. Värm ugnen till 200 grader. 2. Skala potatisen (om du vill, inte helt nödvändigt) och skär den i bitar, cirka 2 centimeter stora. Häll upp 2 msk olivolja på en plåt och ställ in i ugnen i 5 minuter. Vänd potatisbitarna i den heta oljan och ugnsstek sedan i cirka 45 minuter eller tills de får fin yta och är genomstekta. 3. Gör tomatsåsen: Hetta upp 2 msk olivolja i en kastrull och mjukstek löken utan att den tar färg. Lägg i chili och cayenne och låt fräsa med någon minut, tillsätt sedan tomater, socker, salt och rökt paprikapulver. Blanda väl, sänk värmen och låt puttra sakta i cirka 20 minuter. Ta bort från värmen och rör ner 1 msk vinäger. Smaka av. 4. Gör aiolin: Knäck ägget i en skål eller liten matberedare. Tillsätt vitlök och 1 msk vinäger. Häll sedan i 1 msk neutral olja och mixa eller vispa. Fortsätt tillsätta resten av den neutrala oljan, lite i taget under ständig omrörning. Övergå sedan till så mycket olivolja som krävs för att få en lagom tjock majonnäs och tillsätt på samma vis. Smaka av. 5. Strö flingsalt över potatisen. 6. Häll upp tomatsåsen på ett fat, fördela potatisen ovanpå och toppa med aiolin. Strö över gräslök eller persilja och servera. Doppa potatisen i de båda såserna och njut! Patatas bravas är en populär spansk tapasrätt. Mumsig oljestekt potatis serveras med aioli och stark tomatsås. Foto: Christine Olsson/TT ANDIJVIESTAMPPOT – POTATISSTOMP MED ENDIVER 4 portioner, 45 minuter När åt du holländsk mat senast? Det här är klassisk husmanskost från Nederländerna och lysande comfortfood. 800 g mjölig potatis salt 140 g bacon, strimlat smör 2 endiver, alternativt 1 huvud escarole- eller frisésallad nymalen svartpeppar eventuellt 1 skvätt vitvinsvinäger Gör så här: 1. Skala potatisen och koka i saltat vatten. 2. Knaperstek baconet under tiden och lägg på hushållspapper, men spara stekfettet. 3. Låt potatisen rinna av ordentligt, häll tillbaka i kastrullen, sätt på lock och skaka ordentligt så att potatisen går sönder lite grand. Mosa lätt med potatisstöt, tillsätt stekfettet och en rejäl klick smör. 4. Grovhacka endiver eller sallad och blanda ner tillsammans med nästan allt bacon. Smaka av med salt och peppar och eventuellt en skvätt vinäger. Om det verkar för torrt kan du tillsätta lite mjölk och/eller ytterligare en klick smör. Mysmat med mos från Nederländerna. Endiver och knaperstekt bacon ger både konsistens och smak. Foto: Christine Olsson/TT SMAK INTE HUGGEN I STEN Många gånger tror man att man har allt klart för sig. Man vet på ett ungefär var man står politiskt, vilka färger man älskar och vart man drömmer om att resa i postpandemitider. Och inte minst vad man tror sig gilla när det gäller mat och dryck. Men saker och ting kan ändras. Åsikter är ett föränderligt fenomen, inget är ristat i sten. Under många, många år avskydde jag mjölk. Det var verkligen inte min grej. Tills jag blev gravid första gången och fick tokcravings efter just mjölk och bälgade i mig litervis (givetvis blev ungen superallergisk mot just mjölk). Men efteråt var avskyn tillbaka, om än något mindre intensiv. Gradvis har den sedan sakta avtagit och vuxit till något som man nästan skulle kunna likna vid en lågmäld acceptans. Finkaffe är ingenting jag har varit särskilt van vid under min coronaisolering – som visade sig inte vara tillräcklig … Men innan covid slog klorna i mig unnade jag mig själv en dubbel macchiato efter en middag på italiensk restaurang. Och plötsligt hörde jag mig själv bli helt lyrisk över den ljuvligt lena krämiga sötman i mjölkskummet. Där och då var det fullkomligt obegripligt hur jag hade kunnat slösa bort ett halvt liv på att avsky något som var så gudagott och som en förtrollad gåva från himmelriket (eller kanske snarare koriket). Man kan ändra sig. Glöm aldrig det. Det du ogillade i går kan bli din favorit i morgon. Mia Gahne/TT 5. Toppa med lite extra bacon och eventuellt lite överbliven endive eller sallad. Rätten är god att äta som den är, men smakar även förträffligt till fisk, korv eller köttbullar.