Nöjesnytt Växjö 1
UMAMI GRILL – GRILLAT PÅ BRASILIANSKT VIS Det är
inte ofta ett helt nytt, oprövat koncept gör sitt intåg i restaurangbranschen i Växjö, men när Umami Grill slog upp portarna i slutet av augusti är det just detta som är fallet. Umami Grill är beläget i Pinchos gamla lokaler på Storgatan, vilket inte är så konstigt: bakom restaurangen står nämligen Allan Schwech som äger både Pinchos och Umami Monkey, som ligger i samma byggnad. Vad är det då som gör Umami Grill till ett nytt koncept, kan man då undra? Allan själv förklarar: –Umami Grill är ett grillhus där maten serveras på brasilianskt vis, som kallas churrascaria. Det innebär att köttet grillas i en specialugn där köttet sitter på 30 stycken fasta spett och snurrar runt. När köttet är klart går man runt i restaurangen och serverar och trancherar köttet direkt vid bordet. Vi kommer att ha picanha, som är rostbifflock med fettrands-kappa, väldigt smakrikt och fint, som vår signaturrätt. Sedan har vi lite vilt i form av hjortpicanha, men även lammracks och egentillverkad och speciellt framtagen korv. Man behöver alltså inte bestämma i förväg vilket kött man vill ha, det gör man när spetten kommer ut till bordet. Tillbehören kommer att finnas vid ett buffébord, där vi serverar olika sorters potatis, grönsaker och härliga såser, som chimichurri. Men det kommer naturligtvis också att finnas fiskrätter och fina vegetariska alternativ. Tanken är att det ska vara smaker från världens alla hörn. En rolig detalj i sammanhanget är att man själv visar när och om man vill ha mer kött på tallriken. Det gör man med hjälp av en bricka som har färgerna grönt, gult och rött. Allan igen: –Om man vill ha mer kött visar man grönt, om man ”vilar” lite eller håller på att äta för fullt visar man gult, och om man är mätt och nöjd visar man rött. Det är väldigt enkel kommunikation och man behöver aldrig påkalla uppmärksamhet. Om man har grönt så fortsätter köttet komma i oändlighet (skratt). Jag tror vi är först i Sverige med det här faktiskt. Tankarna på Umami Grill har funnits med ända sedan 2015, då Pinchos kom emellan. Det har tagit sin lilla tid för att få alla bitar på plats, men Allan kunde inte vara mer nöjd. –Jag tycker det är roligt att kunna bjuda Växjöpubliken på något helt nytt. Det är inte många ställen i Sverige som erbjuder det vi gör och det som är lite extra roligt är att vi har kunnat inreda restaurangen helt efter eget huvud. Inredningen på Umami Grill är verkligen ett kapitel för sig. Detaljerna är många och idéerna verkar onekligen ha fått flöda fritt. Ett bord, komplett med stolar, bestick och tallrikar hänger i taket på ett ställe. En tvångströja har blivit en lampa och i restaurangens avhängande rum blir man ”kärleksbombad” av gammaldags bombflygplan. Dessutom finns det både enhörningar, myror och riddarrustningar som tittar ner på gästerna i valda delar av lokalen. Och då har vi ändå inte nämnt toaletterna, men dem låter vi er få upptäcka själva. –Det har varit otroligt roligt att få låta kreativiteten flöda tillsammans med designerteamet. Vi har gått igenom allt i minsta detalj. De sa själva att de vill skapa den häftigaste restaurangen de någonsin gjort och det tycker jag de har lyckats med, skrattar Allan. Umami Grill kommer att ha öppet alla dagar i veckan utom en och så småningom finns även luncher med i planerna. I TEXT: OLA KARLSSON MÄM EXPANDERAR Den vegetariska restaurangen MäM expanderar till Växjö City med ett nytt lunch- och fikaställe, i samarbete med Folkets Bio på Palladium. Namnet blir som adressen "Storgatan 12". Där bjuds det på en enklare lunchservering à la ett soppcafé. Utöver lunchen finns mackor och söta bakverk. – När jag flyttade till Växjö fanns det två platser med stora möjligheter; Palladium och Italienska Palatset. Nu är båda två mina arbetsplatser, säger restaurangchefen på MäM Erik Måneld. Till att börja med håller man öppet måndag - fredag 11:30-19:00, samt söndagskvällar när det är film. - Tanken är att det ska finnas god fika för alla som går på bio, innan filmen börjar, fortsätter Erik och det är MäM Italienska Palatset som står bakom och levererar soppa och mackor. MäM och Macken Växjö presenterar således ”MäM Storgatan 12”. Det skulle kunna vara titeln på en film, och är nästan det eftersom allt sker i nära samarbete med Folkets Bio, och lokalen är gamla Palladium i Växjö City. Där blir det som sagt vegetarisk lunch med soppa, mackor och även fika. Tanken är även att snart utveckla med en frukostservering, för de som är på språng på morgonen. – På MäM Italienska Palatset är allt som vanligt med full lunch måndag – fredag. På Storgatan 12 kör vi lite enklare lunch, soppa och mackor. Allt tilllagas på Italienska Palatset. Åtminstone tills nästa dröm uppfylls – ett utbyggt kök på Folkets Bio, där vi även kan tillaga mat, säger Erik. Inredningen är mysig och eftersom MäM fokuserar på hållbarhet är inredningen baserad på begagnade men mysiga möbler. – Social hållbarhet är också viktig och i främsta rummet för oss. Därför är en del av tanken att kunna ge jobb och vara en plats för arbetsträning, för de som behöver det, säger Erik. Till en början blir det två fast anställda, fler blir det på sikt. Macken Växjö som står bakom hela projektet är ett socialt företagande och grundtanken är därför att ge bidrag till Växjös utveckling och hållbarhet, mer än att gå med vinst. I 48 | nöjesnytt