NG Sthlm 1
häftigt äventyr med ett enormt utbud av smaker.
Det har utvecklats ett aromahjul för te som till mångt och mycket påminner om aromahjul för vin. Te och vin har nästintill samma aromapalett och listar upp aromatiska ämnen som till exempel kryddigt, jordigt och blommigt som utgångspunkt för att utvärdera te. Para ihop te med mat är en snabbt utvecklande trend och att behärska konsten att para ihop te med maten är faktiskt lika viktigt som att veta hur man väljer vinet till en läcker måltid. Att välja rätt te kan förvandla en vanlig middag till en helt unik kulinarisk matupplevelse och du behöver absolut inte vara en tekännare för att märka skillnaden. ÅSA BERÄTTAR ATT vi i väst just börjat lära oss att para te med mat, medan man i öst har druckit te till de lokala rätterna i årtusenden. – Att para ihop vin och mat känner sig de flesta bekväma med, men faktum är att te är väldigt likt vin när det kommer till att para ihop med mat. Det finns ett sätt att göra det på så att de förstärker smakerna av varandra. Precis som vin, kan man se te i ett spektrum allt från det lättaste till det mest fylliga, med oprocessade vita teer som kan jämföras med champagne och där mörkare pu-er står för mer mogna eller långlagrade viner. Syftet med att para ihop te med mat är att förbättra smaken av både maträtten och drycken, så du vet att du hittade den bästa kombinationen när smak och styrka av det valda receptet är snyggt komplimenterat och accentuerat av doften av det plockade teet, och vice versa. Om du går 54 NÖJESGUIDEN | NR 3, 2021 för ett starkt aromatiserat recept, bör du välja en mer robust tesmak, eftersom annars är dryckens smak svårare att skilja. – Den häftigaste rätten med te som jag upplevt är tempurafriterade teblad, nyplockade teblad som tempurafriteras och äts med ris. För övrigt så finns det så många olika smakkombinationer med te och mat som är riktiga knockouts, när det kommer till te som krydda i dessert är en av mina favoriter en vegansk Earl Grey Cheescake. En annan häftig smakkombination är udonnudlar gjorda av hojicha, toppad med långkokta ägg och salladssenap med en buljong av puér. Perfekt för lite kallare dagar. En ostbricka med te känns kanske lite konstigt, men faktum är att det var väldigt vanlig speciellt under den viktorianska tiden i England att efter jobbet avsluta dagen med att äta lite ost, bröd och bitar av kött tillsammans med te och säkert en och annan öl. En fransk comté eller Gryuere de Comté tillsammans med en rostad oolong. Många gröna teer fungerar bra med färska getostar eller brie. En annan höjdare, om man vill lyfta fram och komplettera de gröna smakerna i råa eller kokta grönsaker, är matcha. Exempelvis ett flatbread eller pizzabotten med matcha som dryck tillsammans med fina betor och getost. Marvellous! FÖR ATT LYCKAS med kombinationen te och mat rekommenderar Åsa att välja tesort baserat på huvudingredienserna i rätten som ska lagas. – En snabb titt på köket från de traditionerna, kulturen, de avancerade och helt magiska ceremonierna, den tusenåriga historian och det enorma utbudet av fina och unika teer. En livstid räcker inte till. nella teproducerande regionerna kan också ge dig viss inblick i mat- och tepairing. Japanska gröna teer går till exempel bra med de flesta fisk- och skaldjursrätter, liksom med risbaserade recept. Rätt te till rätt mat frigör inte bara egna smaker till sin fulla potential – utan kan även framkalla en tredje smak. Lyckligtvis är te en mångsidig dryck, och du kan para det med en mängd olika livsmedel, från de klassiska mexikanska rätterna till de söta chokladdesserterna. Det lyfts ofta fram hälsoaspekter som fördelar med te, men smaken måste naturligtvis vara det absolut viktigaste. Vad är det, för dig personligen, med te som gör att du valt att fokusera ditt liv på det? – Smakerna och de oändliga smakkombinationerna med mat, mystiken, traditioHur har coronakrisen påverkat teindustrin? – Precis som alla producenter runt om i världen har påverkats, så har även teindustrin påverkats. Det har och är fortfarande tufft för oss alla, men vi försöker se det positiva och det vi vet med säkerhet är att det finns ett slut. Vi vet inte när, men vi får stötta varandra på de sätt vi kan och med stort hjärta och omsorg. Ni fanns tidigare i Malmö Saluhall, men gör tyvärr inte det längre. Vad var det bästa med att finnas där? – Att komma ut som första tebaren med högkvalitativa, rena teer utan syntetiska aromer och bekämpningsmedel. Att lära ut om te och dess historia, kultur, smakkombinationer och hur du får det mesta ut av ditt te os dess smaker. Hur många koppar te dricker du per dag och vad fanns i koppen i morse? – Det varierar också beroende på om jag kombinerar det med mat som krydda eller dryck, men i genomsnitt tre till fem koppar. I morse blev det som vanligt en ceremoniell japansk matcha superior tillsammans med min sjuåriga dotter som drack sin dagliga matcha latte.