NG Sthlm 1
”I MÅNGA ÅR VAR DET ÄRLIGT TALAT MER ROCK’N’ROLL
ÄN VIN.” H ur ser din bild av en vinproducent ut? För många uppenbarar sig en sobert klädd dam eller herre som med finess sniffar, sörplar och snurrar på glaset och med en alldeles egen terminologi beskriver vinets doft och smak. Allt det kan du glömma efter ett möte med Charles Smith. Hans vildvuxna blonda kalufs, mörka solglasögon och minst sagt något oborstade stil för snarare tankarna till rock´n´roll än alla de sofistikerade viner han producerar. Vi ska komma att bli goda vänner, men innan vi blir det, var det just den här beskrivningen av Charles man hade föreställt sig. Jag reser med kollegan Niklas Jörgensen som skriver om dryck för magasinet Livets Goda. Vi är flyktigt bekanta sedan tidigare provningar, men denna gången har vi blivit ihopparade för en resa till USAs norra västkust för att delta i en av vinproducenten Charles Smith organiserad köttbulletävling. EFTER EN LÅNG flight fylld av samtal och film landar jag i Seattle för första gången i mitt liv. En stad, en myt, en historia som lockat mig sedan tidigt 90-tal. Det är inte bara grungen med Nirvana, Soundgarden och Pearl Jam som gjort staden högintressant. Det är även teknologin, den geografiska positionen på gränsen till Kanada, konsten, maten och dryckeskulturen. Dessutom det fantastiska skandinaviska arvet, som lever i allra högsta grad, främst i stadsdelen Ballard med torget Bergen Place där svenska, norska och danska flaggor svajar i vinden. Ballard är även hemvist för ett stort antal mikrobryggerier och vi besöker några av dem under en lunchpromenad i området som även är hem för singer/songwritern King Dude. PÅ PLATS MITTEMOT startbanan för Boeings testflygningar ligger Charles Smiths nya komplex, ett vineri i det urbana Seattle, långt från romantiska vingårdar och slott. Här är det bokstavligt talat högt i tak och stämningen är makalöst festlig. Köttbullefestivalen är populär och biljetterna slutsålda sedan länge. Jazzmusikern Bobby Medina står för underhållningen och stämningen höjs i takt med att vinflaska på vinflaska töms. Tävlingen vinns av chef Perry Mascitti från restaurang Tula Bene och han skänker prissumman till välgörande ändamål, något som Charles har kommit att bli synonymt med, en filantrop, som ger mer än han tar. Gentilt som en man som haft inget eller åtminstone väldigt lite kan göra när fickorna numer är fulla av guld. Som jurymedlemmar, influgna från Sverige, blir vi presenterade på stora scenen och blir mottagna som rockstars. I MÅNGA ÅR var det ärligt talat mer rock’n’roll än vin i Charles Smiths liv. Speciellt i början av 1990-talet när han bodde i Danmark och arbetade som manager för flera danska rockband, bland annat välkända duon The Raveonettes. Det var under de åren han träffade danskan Rikke Korff. Hon var tidigare designchef på Levi Strauss & Co och är hjärnan och handen bakom flera av de spektakulära etiketterna som pryder hans vinflaskor och som tillsammans med vinernas fantasifulla namn blivit ett signum för Charles Smiths viner. LIVET PÅ VÄGARNA gav Charles mersmak för vinets underbara värld och väl tillbaka i USA öppnade han i slutet av 1990-talet en egen vinbutik vid Stillahavskusten. På en vinresa i Washington State träffade han en syrahälskande vinmakare som öppnade ögonen för Charles om att göra sitt eget vin. Några år senare förverkligade han drömmen om en egen vingård i distriktet Walla Walla och han släppte sitt första vin 2001. De 330 lådorna vin han gjorde under sitt första år som vinmakare sålde slut på en gång. – Jag var tonåring i slutet av sjuttiotalet där den där gör-det-själv-mentaliteten alltid fanns där. Jag är den killen som gick upp en morgon och sa till mig själv att, jag ska göra det här. CHARLES SMITH HAR lyckats profilera sig som en av USAs bästa och helt klart mest excentriska vinmakare. Vid flera tillfällen har han blivit utsedd till Årets vinmakare i amerikansk media och fått fantastiska recensioner för sina viner. Inte illa för en självlärd vinmakare utan varken teoretiska eller praktiska erfarenheter. Förutom att han själv gillar att dricka vin, om det nu kan räknas? Hans idag ikoniska viner Kung-Fu Girl, Boom! Boom! Syrah och The Velvet Devil Merlot och några till som ingick i hans varumärke Charles Smith Wines såldes till Constellation Brand och en av USA’s största vinaffärer var ett faktum. Pengarna satsade Charles på att bygga upp ett nytt vineri, skapa ett nytt team med ny energi och nya viner. 2015 slog han upp portarna till det nya vineriet som ligger i den hippa stadsdelen Jet City vid den gamla Boeingfabrikens flygfält i södra Seattle. Det superdesignade vineriet, ett state of the art-vineri, ligger i en gammal sliten industrilokal som byggts om till en av den amerikanska västkustens hetaste samlingsplatser för både provning och tillverkning av vin. Ett besök här är NR 3, 2021 | NÖJESGUIDEN 57