Nöjesnytt Växjö 1
Trots sin lite tillbakadragna roll bakom köksdisk
en på Izakaya Moshi lyckade Sandra Bertilsson kamma hem priset som Årets Krogprofil 2017 i Växjö. Det säger ganska mycket om vilken utstrålning hon har och hur mycket folk uppskattar hennes glädje och värme. sandra bertilsson ÅRETS KROGPROFIL 2017 Sandra Bertilsson kan inte sluta le. Hon är förvisso en glad och positiv person även i vanliga fall, men det råder ingen tvekan om att priset som Årets Krogprofil betyder mycket för henne. –Det gick verkligen rakt in i hjärtat. Jag blev ganska chockad redan när jag såg nomineringen och vi skrattade lite åt det; ”årets krogprofil, vem är det liksom?” (skratt). Men jag tyckte det var skitfint att bara bli nominerad och att vinna var ju otroligt roligt. ”Glad, framåt och värnar om alla”, stod det i en av nomineringarna och när Sandra tänker efter kan hålla med om att det nog stämmer ganska bra: –Izakaya Moshi är ju någonting jag har byggt upp tillsammans med Daniel (Djurvall, reds.anm.), men han är mer tillbakadragen och jag lite mer utåtriktad. Jag pratar med alla och syns och hörs mer än vad han gör, säger hon och ler. Sandra är Växjötjej och tog studenten 2008 på Ryssbygymnasiet, efter att ha gått programmet restaurang- och måltidsservice. Sista året på gymnasiet började hon jobba extra på Moshi Moshi, trots att hon aldrig ens hade ätit sushi då. –Jag tyckte det var skitkul och började älska sushi, både som mat och det faktum att man aldrig blir fullärd som sushikock. På hösten efter studenten började jag extrajobba och så småningom fick jag fast anställning på Moshi Moshi. Sandra vill inte påstå att hon och Daniel fann varandra direkt, men hon var framåt och duktig på sitt jobb, vilket gjorde att Daniel måste ha sett någonting speciellt i henne. För när Daniel väl bestämt sig för att öppna en ny restaurang frågade han först Sandra om hon ville bli kökschef där, bara för att kort därefter komma tillbaka med orden ”jag vet att du kommer att lägga ner din själ i det här, så jag vill att vi startar restaurang ihop”. –Det var lite läskigt, så klart. Jag var så ung, och sa ja utan att egentligen veta vad det innebar (skratt). Men jag är så otroligt tacksam för att Daniel trodde på mig. Jag har lärt mig så mycket av honom och på vägen. Visst kan det kännas som ett stort steg från att ha gjort praktik till att helt plötsligt öppna en helt ny krog med sin förra chef, men jag såg det bara som något roligt och lärorikt. Att Izakaya Moshi hamnade i Kults gamla lokaler vid Kulturparken Småland var lite av en slump och även om de hade konceptet någorlunda klart var det under en inspirationsresa till Japan som alla bitarna föll på plats. –Vi hade åtta otroligt intensiva dagar, där vi reste runt och mest bara åt (skratt). Men otroligt lärorikt och det var då vi bestämde oss att vi ville öppna en izakaya. Det var det som kändes mest som vi i smakerna, man hade ett öppet kök så att man kan se allting och känner dofterna. Sedan var vi bestämda med att vi ville göra vår variant av en izakaya och försvenska det lite grann, åtminstone när det gäller inredning. Izakaya Moshi hade en lite kaotisk start, men ganska snabbt märkte Sandra och Daniel att det skulle fungera. –Konceptet med izakaya var ju nytt i Växjö, vilket var skönt, för vi kunde verkligen sätta vår egen prägel på det, göra vår tolkning av vad en izakaya är. Sushin har ju alltid varit vårt hjärta, även om izakayorna i Japan inte kanske har så mycket sushi på menyn. Idag är Izakaya Moshi en väletablerad restaurang, som finns med i White Guide och har en nyöppnad filial i Jönköping, något som varit en dröm för Sandra och Daniel. Sandra erkänner dock att det varit mycket upp och ner, många sömnlösa nätter och oro, men att hon alltid haft stöd från familj, vänner och inte minst Daniel. –Daniel har alltid varit så otroligt peppande och positiv. Han har dragit upp mig många gånger. Han är klok som fasen, Daniel, så är det än idag, säger Sandra. Om Sandra fick ge ett råd idag till den 22-åriga Sandra som just skulle öppna sin första restuarang skulle hon klappa henne på axeln och säga ”kämpa på”, förklarar hon. –Mitt motto är ”dream it, wish it, do it” och att ha en dröm, sträva efter den och sedan leva i den, och så har verkligen min resa varit. Det är tack vare alla människor jag har runt omkring mig. Jag är en stark person, som är driven och sliter som tusan, men jag hade inte klarat det utan alla de bra människor jag jobbat med genom åren, familjen, vänner och Daniel och hans familj. Ensam är stark? Nej, jag tycker inte det. Så till 22-åriga Sandra: ”tro på dig själv, det kommer att ge resultat”. 2017 var det ett tungt år för Sandra, säger hon, men 2018 kunde knappast börjat bättre, med krogprofil-vinsten och allt. Och nu ser hon fram emot det nya året med tillförsikt. Jag har tänkt mycket på detta året. Det händer rätt mycket här, med personal, menyer och lite upprustning av restaurangen. Jag känner inte för någon jättestor utmaning, så vi öppnar inte något nytt ställe under 2018 (skratt). Jag vill fortsätta stå i köket och göra sushi, det är där jag trivs bäst och har som roligast. Vi vill bara fortsätta göra det vi tycker om – vi är ju Izakaya-familjen! I TEXT: OLA KARLSSON FOTO: MARTINA WÄRENFELDT/M STUDIO 30 | nöjesnytt