Hemma i HSB 1
”I korthet lyder framgångsreceptet för odlare: Va
r nyfiken! Ha en stark vilja och arbeta hårt!” Theres och jag jobbar tillsammans i allt. Jag kan plantera om chili vid köksbänken medan hon skriver på bloggen – sen dricker vi kaffe tillsammans. Barnen har själva fått välja vad de vill odla i det egna landet – bland annat morötter, potatis, tomat, gurka och svamp. – Vi har också anlagt en bärodling för amerikanska blåbär, vinbär, krusbär och mynta för barnens skull. De står ofta och käkar i buskarna och ibland gör de saft och säljer, berättar Johannes. Förutom odlingen med grannarna så driver Johannes även takodlingen Takfarmen i centrala Västerås – en urban grönsaksodling med bland annat paprika, sötpotatis, aubergine, rabarber, jordgubbar, savoykål och spetskål. – Förra året skördade vi 300 kilo tomater och 30 kilo chili! Det är en speciell känsla att dra in till centrala Västerås och skörda sina grönsaker, säger Johannes, som menar att det urbana odlandet ligger rätt i tiden: Barnen har en egen odling där de själva fått välja vad de vill odla. 5 SAKER ATT TÄNKA PÅ VID TILLSAMMANS-ODLING 1. VAR NYFIKEN! Läs på om hur du ska göra och ställ många frågor till dem som kan. 2. GE ER SJÄLVA ETT PRÖVOÅR! Sänk förväntningarna första året och pröva er fram. 3. ARBETA HÅRT! Se till era odlingar varje dag och glöm inte att gödsla och vattna. 4. VÅGA EXPERIMENTERA! Var inte rädd att misslyckas, det är okej – man lär sig av misstagen. 5. VÄRNA GRANNSÄMJAN! Välj dina strider så det inte blir konflikter om allt. Det handlar lika mycket om att lära känna varandra som om att odla tillsammans. Försök hålla tillbaka de negativa kommentarerna. Johannes tipsar! – Jag ser en ny grön våg. TrädgårdsNY BOK Urban odling tillsammans – så lyckas du! är paret Johannes Wätterbäck och Theres Lundéns andra bok. Liksom förlagan Flera fingrar gröna är det en pedagogisk guide som innehåller allt du behöver veta för att lyckas från frö till skörd med 36 utvalda grödor. intresset växer bland unga och trädgårdsföreningarna föryngras. Men misströsta inte om du inte har tillgång till odlingsbäddar eller växthus. Även på en balkong kan du odla ätbart. – Du behöver inte bli självförsörjande på potatis. Njut av att skörden räcker till en middag! På balkongen kan du odla i stora, dränerade krukor med hål i botten. Tillför mycket näring i jorden och glöm inte att vissa växter, som aubergine och tomat, kan behöva hjälpamed pollineringen, tipsar Johannes. Theres och Johannes har nyligen släppt en bok om hur man lyckas med allt från mormors ätbara funkia till broccoli och enkla rädisor. Men även med mer avancerade grödor som quinoa och söt stevia. – Där står allt jag själv hade behövt veta när jag började, så att andra slipper tio år av misstag, skrattar Johannes. I korthet lyder Johannes framgångsrecept för odlare: – Var nyfiken! Ha en stark vilja och arbeta hårt! Bygg jordar och se till att det finns näring i dem. Se de första åren som prövoår – ska du bli en odlare måste du leva med att saker går åt fanders, säger han. Vilket är det vanligaste felet? – Att man gödslar för lite och glömmer att vattna. Och att man inte kollar till odlingarna, utan plötsligt en dag upptäcker att skadedjur har ätit upp allt. Att vara odlare är att hela tiden jobba i trädgårdslanden, året om. Det är verkligen inte lätt att odla – men det är kul! ■ HEMMA I HSB 2.2019 41 JOHANNES WÄTTERBÄCK THERES LUNDÉN JOHANNES WÄTTERBÄCK THERES LUNDÉN