VÄXA TILLSAMMANS 1
VÄXA TILLSAMMANS FÖRORD
VÄXA TILLSAMMANS SUMMERING
VÄXA TILLSAMMANS RECAP ’MATREVOLUTIONEN'
VÄXA TILLSAMMANS VÄXA TILLSAMMANS:
VÄXA TILLSAMMANS - SCALE-UP
VÄXA TILLSAMMANS - FRÄMJA LOKALA EKOSYSTEM
VÄXA TILLSAMMANS - SAMVERKAN OCH ÖPPEN INNOVATION
VÄXA TILLSAMMANS KONSUMENTEN 2025
VÄXA TILLSAMMANS FRAMTIDSBRIEFEN – KOMPASS FÖR VÄX
TBASERAT
K OMP ASS – Det handlar framför allt om variation
. Om man uteslutande äter växtbaserat så ökar kraven på kvaliteten på den mat man äter, liksom att man äter mer varierat. Protein är något som många funderar över, men som i praktiken sällan utgör ett problem. Det är ganska lätt att tillgodose behovet även med en växtbaserad kost. Problemen uppkommer när kosten blir för ensidig. Baljväxter är bra för att få i sig protein som i kroppen bryts ned till aminosyror. Men det räcker inte att fokusera på baljväxter i en växtbaserad kost, det är viktigt att också få i sig rotfrukter och grönsaker, frukt, nötter och frön, fullkornsprodukter samt mejerialternativ som är D-vitamin- och kalciumberikade. En variation av livsmedel, utöver baljväxter, gör det också lättare att tillgodose proteinbehovet. Om man vänder på frågan, vad är risken att man får i sig för lite av vid en växtbaserad kost? – En vegan kan exempelvis inte få i sig vitamin B12 via kosten. Det finns bara i animaliska livsmedel men är ett viktigt vitamin, till exempel för människans nervsystem. Utöver det ökar risken för att få i sig för lite vitamin D och vissa mineraler som järn, jod och kalcium om man utesluter animaliska livsmedel. Men, med kunskap och en rätt sammansatt växtbaserad kost kan absolut behoven tillgodoses. Hur behöver det växtbaserade utbudet utvecklas för att i framtiden uppfylla människors drivkrafter och efterfrågan kring god smak och näringsinnehåll? – Maten måste vara god! Man har bara en chans på sig att få kunden att vilja köpa igen. Gärna utgå från smaker som människor gillar och är bekanta med, det kan vara kompletta rätter men också komponenter till måltider. Det behöver finnas produkter som tilltalar en bredare målgrupp, unga som gamla, så att hela familjen kan äta tillsammans. Utbudet bör innefatta mer svensk råvara, vi vet att konsumenter numera anser att svenskt är hälsosammare. Variation, alltså fler olika råvaror, är också viktigare framåt för att människor ska kunna känna trygghet i att maten de äter tillgodoser de näringsmässiga behoven. Det behövs även kommuniceras tydligt hur livsmedlet ska användas. Dessutom finns stora möjligheter i att utveckla mer växtbaserat som barn kan tilltalas av, för att förenkla måltidstillfällen för familjer. 123
VÄXA TILLSAMMANS KÄLLOR OCH NOTER