Cirkulera 1
Cirkulera Ledaren
Cirkulera Strömsbacka Återvinning
Cirkulera Så påverkas VafabMiljö av corona
Cirkulera Plastförpackningar
Cirkulera Konstverk av skräp
Cirkulera En dag på jobbet
Cirkulera Skafferiet
Cirkulera Steam Hotel
Vi prioriterar alltid ekologiska och närproducera
de råvaror säger köksmästare Ulf Eriksson. D et är ett mötesrum som heter duga. Boris Bosnjak, 28, fastighetschef på Steam Hotel lotsar Cirkuleras utsända upp för ett par trånga trappor som inte är avsedda för hotellets gäster. Han öppnar en dörr och bjuder in oss till ett gammalt kontrollrum i hjärtat av det som under många år var stans största ångkraftverk. De uråldriga, elektriska kontrollpanelerna har slocknat sedan länge. Men ett modernt bord med stolar skvallrar om att rummet numera har fått ett nytt användningsområde. – Ja, här uppe samlas vi för att ha möten med ledningsgruppen ibland. Det är ett bra ställe att ha dem på, förklarar Boris med ett leende. Att det gamla kontrollrummet nu har fått nytt liv är på sätt och vis passande – hela grundidén med Steam är ju att ”återanvända” ett sedan länge nedlagt ångkraftverk. – Vi har ett hållbarhetstänk i allt vi gör här på Steam. Om vi kan återanvända gamla möbler gör vi till exempel det, och vi har installerat ett nytt ventilationssystem för att spara så mycket energi som det går, säger Boris Bosnjak. Det gamla ångkraftverket, som uppfördes 1917 och avvecklades för gott 1992, stod länge tomt och öde. Men samma år som byggnaden fyllde 100 fick den ett nytt liv som ett hypermodernt hotell, och Steam Hotel har på kort tid blivit omtalat utanför Västerås gränser för sin unika stil och inredning. VafabMiljö erbjöd miljöutbildningar om avfallshantering för att Steam Hotel skulle kunna bli Svanenmärkta, något hotelCIRKULERA #2 2020 let uppnådde för två år sedan. Detta gör att man förpliktigar sig att följa en lång rad av riktlinjer som är ämnade för att främja miljön. – I samband med att vi blev Svanenmärkta höll vi ett informationsmöte med personalen för att se till att alla förstod vad det innebär. Det kan vara allt från att vi bara använder ekologiska rengöringsmedel och energisnåla LEDlampor till att vi erbjuder våra gäster tvättlappar av tyg istället för pappersservetter, berättar Boris. Att ha ett miljötänk i alla lägen genomsyrar hela verksamheten i stort som i smått. Cirkulera hälsar på i receptionen, där receptionist Mimmi Bergdahl bekräftar att även deras dagliga möten med in och utcheckande gäster påverkas av att hotellet är Svanenmärkt. – Vi sorterar alla sopor bakom receptionen, och vi ser också till att inte ha exempelvis pappersmuggar framme. Om en gäst frågar kan vi såklart ge dem det, men vi vill inte skylta med dem, säger hon. Vi går in i köket, där köksmästare Ulf Eriksson och hans kollegor som bäst förbereder dagens lunch i restaurangen. Ulf tar en paus i arbetet och berättar att kökspersonalen på olika sätt försöker undvika onödigt matsvinn. – Vi försöker alltid använda alla delar på ett djur, och blir det till exempel grönsaker över ser vi till att använda dem i en maträtt, säger han. Utöver det, berättar Ulf, köper restaurangen bara in miljöcertifierad fisk och prioriterar alltid ekologiska och närproducerade råvaror. – Vi anpassar alltid våra inköp inför hur många bokningar vi har under kommande vecka, så att vi inte köper onödigt många råvaror, säger han. När Cirkulera hälsar på har coronapandemin pågått på allvar i en dryg månad, och precis som andra hotell runtom i världen har Steam Hotel sett en minskning av antalet gäster. Men Boris Bosnjak och hans kollegor hoppas att nedgången är tillfällig, och att vardagen snart ska vara tillbaka. – Vi brukar i genomsnitt per år ha en beläggning på 91 procent, men nu har vi självmant valt att ha max 50 procent för att på så sätt upprätthålla den sociala distanseringen. Det är framför allt större konferensgrupper som vi ser en minskning av, säger han. ” Vi har ett hållbarhetstänk i allt vi gör här på Steam. Om vi kan återanvända gamla möbler gör vi till exempel det...” Även om kontrollrummet – som numera alltså är ett mötesrum för ledningsgruppen – inte är öppet för allmänheten är det lätt att hitta spår av det gamla ångkraftverket var man än går. Istället för att rensa bort verkets uråldriga telefoner och kilowattmätare har man valt att återanvända dem som inredningsdetaljer. Var du än vänder dig hittar du spår av en svunnen tid – vilket är precis som hotellets ledning vill ha det. – Ja, vi har valt att ha kvar många av de gamla sakerna de använde när det var ett ångkraftverk. Det är vackra saker, säger Boris Bosnjak. l 13
Cirkulera Rädda Viggsjön
Cirkulera Asbest
Cirkulera Sommartips
Cirkulera Baka en somrig tårta
Cirkulera Kryss & tävling
Cirkulera VafabMiljö informerar
Cirkulera Mobila Återbruket
Cirkulera Hitta till ditt Återbruk