Buffé 1
DESTINATION Nice JUST NU ÄR det inte möjligt att
resa, men vi kan fortfarande drömma oss bortom Sveriges gränser och rikta blicken mot en inspirerande smakdestination. Buffé upptäcker en spännande matkultur och tipsar om hur du plockar hem den till ditt kök. På den franska rivieran ligger Nice med sin flera kilometer långa strandpromenad och sitt turkosblå hav. I väntan på att kunna strosa bland stadens uppsluppna vinbarer, bohemiska restauranger och charmiga butiker låter vi oss inspireras på håll. MISSA INTE Spara sommaren genom att sylta frukt från trädgården, precis som konfektyrbutiken Maison Auer som har sålt syltade och kanderade frukter i generationer. Upptäck mer på maison-auer.com. Signaturrätter Recept på en enkel variant av pissaladière hittar du på buffe.se. MEDAN CANNES HAR sin filmfestival och Antibes sina lyxyachter, står Nice för en lite mer avslappnad atmosfär. Hit kommer besökare året runt för att njuta av stadens behagliga klimat och lättgillade kök. Fokus ligger på medelhavsmat, med mycket grönsaker, olivolja och sardiner, men det finns även tydliga influenser från den italienska matkulturen. Polenta är vanligt, precis som gnocchi och den franska peston pistou. Människor här är traditionella och går gärna till samma krogar de alltid gått till, där de äter samma rätter de alltid ätit. Men det finns även en yngre generation som hämtar inspiration från bland annat Skandinavien. De öppnar naturvinsbarer och specialkaffebarer och restauranger där regionens alla fantastiska råvaror får visa sin fulla potential. Det är lätt att bli mätt i Nice och lustfyllt att laga stadens mat hemmavid. 11 BUFFÉ #05/2020 PISSALADIÈRE De flesta känner säkert till grönsaksröran ratatouille och tonfisksalladen niçoise, men nästan än mer typisk för Nice är den franska lökpizzan pissaladière. Den vittnar om stadens italienska rötter och består av en brödig deg toppad med ansjovispuré, mjukstekt lök, ansjovis och svarta oliver. Man hittar den i nästan vartenda gathörn. BARBAJUANS Dessa små pastakuddar påminner om ravioli, men med skillnaden att degen friteras istället för att kokas. Ofta innehåller de mangold, men spenat går lika bra. SOCCA Kikärtspannkakan socca gräddas i stora, stekpanneliknande formar i stenugn och äts ofta naturell som mellanmål. Den kan även serveras som en matigare rätt med olika toppingar. BRA ATT VETA FOLKMÄNGD: 340 000 invånare, ungefär som Malmö VALUTA: Euro KÖP MED HEM: Små svarta oliver, fin olivolja, tapenade och kikärtsmjöl för att laga kikärtspannkakan socca. I denna kokbok hittar man recept på klassiska rätter från restaurangerna i Nice, bland annat La Merenda. Fyllda grönsaker och sardiner, socca, pissaladière och ratatouille. Dessutom miljöbilder som får köket att kännas som en kroggata på franska rivieran. Laga som restaurangen! CHEZ DAVIA När Pierre Altobelli tog över sin mormors restaurang lät han både originalinredningen och stammisarna vara kvar. Även menyn är i princip densamma som förr, med rätter från det traditionella niçoise-köket, även om de numera lagas med samtida köksteknik. Här serveras bland annat fyllda sardiner, grillade paprikor och underbar polenta med vildsvinsragu, men rätterna varierar efter säsong. PROVA HEMMA Koka grovmalen polenta länge och rör ner riven parmesan och en rejäl klick smör före servering. Ät med ragu på kött eller svamp. KOKBOK CHEZ BETTYS PROVENCE
Buffé ENKEL MAT FÖR UTELIVET
Buffé BUFFÉ 25 ÅR
Buffé BAKA UTAN GLUTEN
Buffé SÅ SMAKAR EID AL-FITR
Buffé FISK PÅ TORRA LAND
Buffé MATSKOLA
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SPANINGEN