Buffé 1
Buffé ENKEL MAT FÖR UTELIVET
Buffé BUFFÉ 25 ÅR
Buffé BAKA UTAN GLUTEN
Buffé SÅ SMAKAR EID AL-FITR
Buffé FISK PÅ TORRA LAND
Buffé MATSKOLA
Buffé ICAs EGNA SIDOR
ICAs EGNA SIDOR N JENNIE JUNEBERG BOR: Förlösa, n
orr om Kalmar ANTAL ANSTÄLLDA: 4 st, plus extra hjälp i skördetider ANTAL DJUR: Ca 4 300 grisar, varav 550 suggor Ett klimatsmartare val En mil norr om Kalmar ligger Junegården där paret Jennie och Daniel Juneberg tillsammans driver smågrisuppfödning med 550 suggor och 280 hektar växtodling. Med kvalitet, miljö och god djurhållning i fokus är de en av ICAs köttproducenter. Buffé fick en frågestund! Hur ger ni era djur ett så bra liv som möjligt? – Man kommer långt med att jobba med kärlek och omsorg. Vi satsar mycket på allt från arbetskraft och teknik till halm och rådgivning. Det mår både djur, människa och ekonomi bra av. Hur arbetar ni för att främja miljö och klimat? – Svenskt griskött påverkar klimatet med endast 2,5 koldioxidekvivalenter/kg (Rise, 2020) vilket är väldigt lågt, till och med lägre än många vegetariska proteingrödor. För att göra just vår gård extra klimatvänlig har vi välisolerade stallar. Vi tar vara på värmen i gödseln och gör den till golvvärme och efter det utvinner vi gödselns biogas som uppgraderas till fordonsbränsle till länstrafiken i Kalmar. Det är en härlig känsla att se barnen åka skolbuss som drivs av bland annat våra grisars gödsel! Vi använder även 98 procent svenska råvaror i djurfodret, där mycket av råvarorna är restprodukter. Varför är det så viktigt att köpa svenskt kött? – Det finns många skäl att välja svenskt griskött. Det har exempelvis låg klimatpåverkan och i Sverige använder vi även mindre antibiotika samt har världens strängaste djurskyddslagstiftning, vilket innebär att svenska grisar har större yta än de flesta andra EU-grisar. Svenska grisar går lösa i boxar eller hägn och har tillgång till strömedel. Dessa detaljer gör att vi i Sverige inte behöver svanskupera vilket våra kollegor i nästan hela EU gör. Köper vi svenskt kött skapar vi förutsättningar för en livskraftig svensk livsmedelsproduktion. 37 BUFFÉ #05/2020 ICA har under lång tid i samverkan med svenskt lantbruk ställt om våra egna kött-, chark- och mejeriprodukter till svenskt. Nu gör vi även om designen på våra köttförpackningar – allt för göra det enklare för dig att välja svenskt. R Foto Alexander Hall I C A s E A G S I D O
Buffé SPANINGEN