Nöjesnytt Växjö 1
JOELS OST Ost är gött, det vet ju varenda vettig
människa. Den 25 oktober kan också Växjös ostälskande befolkning glädjas över att Joels Ost, – ”Växjös första rediga ostbutik”, som man lite skämtsamt kallar den – öppnar i Bländapassagen. Ägaren Joel Löndahl är Växjösonen som de senaste åren jobbat i Saluhallen i Göteborgs ostbutiker och som har ett närmast osunt intresse för, och en gränslös kärlek till den ädla mejeriprodukten. –Jag har började som kock här i stan, men var inte tillfreds med arbetstiderna, så jag hamnade i butikssvängen. Via det, och ett stort intresse för vin och öl, kom passionen för ost. Det som lockade var inte bara smakerna, utan även ostens uråldriga historia och kombination däremellan. Så jag började grotta ner mig i det där och när man väl vet hur riktig ost ska smaka – framför allt då tillsammans med vin och öl – är det en helt ny värld som öppnar sig, berättar Joel. Joel kände att han behövde en lite större spelplan för sitt ostintresse och valde att flytta Göteborg, där han efter en sejour som ansvarig för en delikatessdisk på Maxi, hamnade på en plats där han kände sig hemma på riktigt, nämligen i ostbutikerna i Saluhallen. Där fick han möjlighet att nörda ner sig ordentligt och det var också där drömmen om en egen ostbutik började ta form. –På Joels Ost vill jag hålla det ganska smalt inriktat, just för att kunna erbjuda den unika servicen att jag har kunskap om allting om den ost vi säljer: var kommer mjölken ifrån, vilken gård som har producerat osten, vilka som har lagrat den, att helt enkelt kunna spåra den tillbaka ner till minsta detalj, som när kon gick på sommararbete. Det är kul att kunna leverera den kunskapen, för den gör faktiskt all skillnad på slutresultatet. Jag tror också definitivt att Växjö är redo för det här. Vi har en restaurang som har en stjärna i Guide Michelin, ett grundmurat matintresse och ett nytt Systembolag med ett jättebra vinsortiment. Ska man sälja ost i en mindre stad som Växjö måste man sticka ut och erbjuda något speciellt och det är jag rätt övertygad om att jag har med min inriktning på småskalighet, det man idag kallar naturost. Och nej, naturlig behöver inte automatiskt betyda dyr (skratt). Rent personligt har Joel en förkärlek för Frankrike och Schweiz, tätt följt av Italien. Han kommer också att ta in lite udda grejer, som portugisisk ost, produkter från Österrike och naturligtvis lokalproducerad svensk ost. Även om han inte på något sätt vill mästra folk, har han en liten folkbildningstanke i bakhuvudet: –Jag berättar gärna för den som är intresserad varför folk ska kanske betala några kronor extra för en riktigt bra ost. Får man sedan smaka en ost från en producent som följer alla naturliga regler kommer man att förstå varför, säger han och ler. Joels Ost är en butik där det ska finnas nåt för alla och för alla plånböcker, menar Joel, och är man dessutom intresserad av dryck har han en hel del kunskap att bjuda på där också. –Framöver hoppas jag kunna erbjuda både presentlådor, provningar, även privata och after work-paket och en del annat. Joels Ost drivs på passion och kärlek, inte på världens vinstintresse och jag hoppas att folk kommer att upptäcka vilken fantastisk produkt ost är. Det är trots allt lika många smaknyanser i ost som i vin, och det finns lika mycket spännande historia bakom. I TEXT: OLA KARLSSON VINYLKVÄLL MED GOLD FM Det är inte ovanligt att Gold FM spelar en och annan vinylskiva i sändning. Emellanåt går nostalgin så långt att man samlar ihop några backar gammal vinyl och kör en helkväll i nostalgins tecken. – Vi gjorde en vinylafton med gäster i studion i våras, berättar Ray Matson. Det blev så pass uppskattat att vi bestämde oss för att göra en till efter sommaren men den här gången tog vi med oss studion och flyttade ned till restaurang Jackson’s. – Lyssnarna var inte sena att hoppa på idén, fortsätter Malin Matson. Det tog inte lång tid förrän restaurangen var fullbokad och gästerna hamnade på kölista. Stefan Carlsson, ägare till Jackson’s, passade på att laga till en 80-talsmeny för att sätta ytterligare prägel på kvällen. Programledarna Ray, Malin, Daniel och Charlie välkomnade speciellt inbjudna VIP-gäster till Jackson’s inre rum för lite mingel innan sändning. Prick klockan 19 kunde sedan Ray hälsa lyssnarna välkomna. – Det är ju lite speciellt att jobba med vinylskivor en hel kväll, säger Ray. Nuförtiden är man ju bortskämd med ljudfiler som ligger på rad och väntar på att bli spelade. Skivorna kräver ju att man verkligen jobbar. Och visst hördes det i såväl högtalarna på Jackson’s som i radion att det var äkta vinyl som spelades. – Det var inget som hakade upp sig vad jag vet, skrattar Malin. Däremot så var det en hel del raspande och knastrande men så ska det ju vara. Det var knökfullt kvällen lång och av responsen på sociala medier så var radiolyssnarna också med fram på nattkröken. – Vi är mer än nöjda och planerar att göra om det någon gång in på det nya året, säger Ray. Nästa gång blir det ännu mer happenings och tävlingar både på plats och i radion. Vi fortsätter naturligtvis att spela vinyler då och då i radion på 102,4 och 96,4. I FOTO: MALIN MATSON 64 | nöjesnytt