Nöjesnytt Växjö 1
KÄLLA: ARLA grillat Om hungern är den bästa krydd
an så kommer nog en perfekt grillglöd på andra plats. Allt blir godare när det fått ligga på gallret en stund - kött, fisk, lamm och till och med desserten! Här delar vi med oss av våra bästa grillrecept. GRILLAD TONFISK MED AVOKADOOCH CHILIKRÄM OCH SALSA FRESCA 4 port 600 g tonfisk i 4 bitar 2 msk olivolja 2 msk medelhavsrub 4 skivor Castello® Burger Cheddar TILLBEHÖR ½ huvud isbergssallad 1 rödlök 4 hamburgerbröd AVOKADO- & CHILIKRÄM 3 avokado 1 grön chilipeppar rivet skal och saft av 1 lime ½ dl Arla Köket® crème fraiche 1 tsk dijonsenap 1 krm salt SALSA FRESCA 500 g körsbärstomater, gärna olika färger 2 vitlöksklyftor 2 schalottenlökar 1 kruka färsk persilja ½ kruka färsk koriander 1 röd chili rivet skal och saft av 2 lime ½ dl olivolja 1 krm salt MEDELHAVSRUB 1 tsk mortlade hela fänkålsfrön 1½ msk vitlökspulver 1 msk torkad oregano 1 tsk chili flakes ½ msk sellerisalt Börja med att blanda samman ingredienserna till ruben. Förvara i burk med lock. Fortsätt med avokado- och chilikrämen. Dela, kärna ur och skala avokadon. Kärna ur och hacka chilin. Mosa avokadon och blanda med lime, crème fraiche, chili och senap. Smaka av med salt. Skär tomaterna i bitar. Skala och hacka vitlök och schalottenlök. Grovhacka persilja och koriander. Kärna ur chilin. Mixa lök, örter, chili, lime och olja i en mixer. Smaka av med salt och blanda med tomaterna. Pensla tonfisken med olivolja. Gnid in 2 msk av medelhavsruben och grilla på hög värme ½-1 min. Vänd fiskbitarna. lägg på ost och grilla ytterligare ½-1 min och låt osten smälta. Grilla bröden på båda sidor och lägg ihop med avokadokräm, sallad, rödlök och tonfisk emellan. Servera med salsa fresca. GRILLAD FLÄSKFILÉ MED GRÖNSAKSBULGUR OCH CHILIBEARNAISE 4 port 600 g fläskfilé 2 msk Arla Köket® Smör-&rapsolja ½ tsk salt ½ krm svartpeppar ½ tsk paprikapulver GRÖNSAKSBULGUR 2 dl bulgur 1 zucchini 150 g champinjoner 2 msk Arla® Svenskt Smör ½ tsk salt ½ krm svartpeppar 60 g ruccola CHILIBEARNAISE ½ dl hackad gul lök, eller schalottenlök 6 vitpepparkorn 4 msk vatten 3 msk rödvinsvinäger, eller vitvinsvinäger 4 kvistar färsk dragon 4 kvistar färsk persilja 3 äggulor 200 g skirat Arla® Svenskt Smör 2 msk finhackad färsk dragon 2 msk hackad färsk persilja 3 krm salt 2 tsk finhackad färsk röd chili Koka bulgur enligt anvisning på förpackningen. Dela zucchinin på längden och skär grova bitar. Skölj och skiva champinjonerna. Fräs zucchinin och champinjonerna i smör-&rapsolja i en stekpanna, strö över salt och peppar och vänd ner bulgur. Putsa och skär fläskfilén i ca 1½ cm tjocka skivor. Salta och peppra köttet samt strö över paprikapulver. Grilla eller stek köttskivorna, ca 3 min på varje sida. Vänd ner ruccolan i bulgurn precis innan servering. CHILIBEARNAISE: Lägg alla ingredienser till reduktionen i en kastrull och koka ihop tills ca ½ dl återstår. Sila bort kryddorna och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Tillsätt äggulorna och vispa på låg värme tills det tjocknar och är ca 66°. Dra av kastrullen från värmen. Häll försiktigt i smöret under ständig vispning. När allt smör vispats i ska såsen vara tjock och blank. Smaksätt med persilja, dragon och salt. Blanda chilin med såsen före servering. Häll ner reduktionen och äggulorna i en bunke. Sätt bunken över en kastrull med kokande vatten och vispa tills det tjocknar och är ca 66° varmt. Häll försiktigt i smöret under ständig vispning. När allt smör vispats i ska såsen vara tjock och blank. Smaksätt med persilja, dragon och salt. Blanda chilin med såsen före servering. HELGRILLAD LAMMENTRECOTE MED VITLÖKSSPARRIS 4 port 600 g lammentrecote 3- 4 kvistar färsk rosmarin 1½ tsk salt ½ tsk svartpeppar 50 g Arla® Svenskt Smör 500 g färsk grön sparris 1 stor vitlöksklyfta 2 dl Arla Köket® lätt crème fraiche paprika & chili Stick in rosmarinkvistar i köttet och gnid in hälften av smöret, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Bryt av nedersta delen på sparrisen. Grilla köttet runt om tills det är 54° för rött kött, 56° för rosa och 58° för genomgrillat kött. Låt vila i folie medan sparrisen tillagas. Grilla sparrisen runt om med resten av smöret i 5-10 min på grillfolie. Salta och peppra. Pressa över vitlök när ca 1 min återstår. Servera köttet i skivor med sparris och crème fraiche. PINNBRÖD 12 st 4 dl vetemjöl 1 tsk salt 1 tsk bakpulver ½ dl Arla Köket® Smör-&rapsolja 1½ dl Arla® mjölk 1 dl Arla Köket® riven ost pizza Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt smör- och rapsolja, mjölk och ost. Arbeta snabbt ihop till en slät deg. Gärna med elvisp. Dela i tolv bitar och rulla ut till längder. Vira dem runt pinnar. Grilla runt om i 4-5 min. Ät direkt. Gärna med lite smör. GRILLADE NEKTARINER MED HALLONGRÄDDE 4 port 4 nektariner 2 msk pressad citron 3 dl Arla® vispgrädde 2 dl färska hallon 1 msk strösocker Dela nektarinerna i halvor och kärna ur. Häll citronsaften över snittytorna. Vispa grädden lös. Mosa ihop hallonen med sockret och vänd ner i grädden. Grilla nektarinhalvorna på hög, direkt värme på båda sidorna tills de får lite färg. Servera på en gång med hallongrädden.